Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Нидерландски регулатор наложи десета поредна глоба на Apple

Компанията вече има да плаща 50 млн. евро на Службата за потребители и пазари

Нидерландски регулатор наложи десета поредна глоба на Apple

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Нидерландски регулатор наложи днес десета седмична глоба на Apple за това, че компанията не се съобразява със заповед, изискваща гигантът да позволи на доставчиците на приложения за запознанства в Нидерландия да използва методи за разплащане, които са дело на други компании, предава Ройтерс.

Службата за потебители и пазари обяви, че глобите срещу компанията в продължаващия отдавна спор, вече достигат 50 млн. евро – максималното възможно според сегашната заповед.

Още по темата

Регулаторът твърди, че Apple е дала ново предложение за изпълнение на заповедта в неделя – ход, който властите приветстват, но твърдят, че е направен твърде късно, за да бъдат избегнати наказанията.

Практиката на Apple да изисква разработчиците да използват нейната система и да ѝ плащат комисиона от 15 до 30% от приходите си от дигитални продажби в App Store станаха обект на разследвания от регулатори и власти по света.

Въпреки че нидерландският случай е ограничен само до приложенията за запознанства в страната, той може да създаде прецедент за компанията, която отрича да е сторила нещо нередно. Службата за потребители и пазари налага седмични глоби срещу компанията във връзка с този спор от януари тази година.

По думите на регулатора новото предложение на Apple е било достатъчно конкретно, за да може да се направи констатация „възможно най-скоро“ дали компанията е изпълнила условията на заповедта. Регулаторът ще разгледа предложението и ще се консултира с разработчиците на приложения като Match Group, която стои зад услугата Tinder.

Агенцията твърди, че в зависимост от резултата, все пак може да предприеме действия за налагане на допълнителни периодични глоби с „евентуално по-високи наказания“, така че да насърчи компанията да изпълнява правилата.

Съгласно новите правила, договорени миналата седмица от Европейската комисия, правителствата в ЕС и властите в блока, Apple ще трябва да отвори своя App Store за алтернативи за разплащания, след като законът влезе в сила през октомври.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Хакерските атаки срещу контейнеровози и самолети ще стават все по-чести