IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските тайни служби са планирали хакерска атака над Google Play?

От NSA са се интересували предимно от данни в Африка и по-специално в Сенегал, Судан и Конго

12:09 | 22.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатските тайни служби са планирали хакерска атака над Google Play?

Агенцията за национална сигурност (NSA) в САЩ е имала планове за мащабна хакерска атака срещу платформите за разпространение на приложен софтуер на Google и Samsung. NSA е разработвала проекта си със съюзниците си във Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Австралия, съобщава новинарският сайт The Intercept, като се позовава на документ, който бившият служител на тайните служби Едуард Сноудън е оповестил публично. Алиансът на страните е бил известен под името "Петте очи".

Според материала проектът под името "Алармираща сирена" е бил обсъждан в периода 2011 – 2012 г. Разузнавателните служби са възнамерявали да инсталират чрез връзки за данни към магазините за приложения на американския гигант Google и южнокорейския концерн Samsung злонамерен софтуер на смартфони, за да може да шпионират компаниите. По този начин разузнавателните служби са можели и и да дезинформират свои противници, се казва в материала.

Според The Intercept проектът е възникнал заради опасения за "нова арабска пролет" или други масови движения. Тайните служби се интересували предимно от Африка и по-специално от Сенегал, Судан и Конго. Но също и сървъри към App Store във Франция, Холандия, Швейцария, Русия, Мароко, Куба и Бахамските острови са влизали в плановете.

И канадският оператор CBC News публикува документа. Според медията тайните служби са възнамерявали да събират данни за предполагаеми терористи и техните цели, като например онлайн акаунти и сметки, номера на SIM карти и места на пребиваването им.

NSA не пожелава да коментира материала пред AFP, а Google и Samsung отказват коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Смешна история! За пореден път се убеждавам, че американците са *** и се занимават с глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още