IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова ера в хранителния режим на човека

Производството от аквакултури гони с бързи темпове производството на говеждо и улова във водните басейни

09:37 | 13.10.13 г.
Нова ера в хранителния режим на човека

През 2011 година светът тихо достигна новата ера в еволюцията на хранителния режим на човек. За първи път в съвременната история, производството на месо от риба в аквакултурите задмина производството на телешко месо. Това се посочва в анализ на Георги Атанасов, специалист по аквакултури в "Елеват Аквакултури" ООД.

През 2012 тенденцията се запази и производството от аквакултури достигна рекордните 66 милиона тона в сравнение с производството на говеждо – 63 милиона тона. А 2013 може да бъде първата година, в която хората са консумирали повече риба от аквакултури, отколкото уловена.

Тези тенденции показват нов етап в производството на храна за човека. През втората половина на 20-ти век световното търсене на качествен протеин нарасна повече от пет пъти. Производството на телешко месо се повиши от 19 милиона тона през 50-те години до над 50 милиона тона през 80-те. През същият период уловът на риба от отворените води скочи от 17 до 90 милиона тона. От края на 80-те производството на телешко месо значително намали темпа си на нарастване, а уловът на риба остана практически на същите нива. Това показва ясните тенденции на пресиране и изтощение на  световните пасища и океани.

Специалистите алармират, че получаването на повече протеин от природните системи в скоро време няма да е възможно. Голяма част от пасищата са крайно изтощени. Пренаселените пасища изтощават почвата и я превръщат в пустиня. Уловът на риба премина предела на устойчивост и световните запаси са изчерпани или са на изчезване.

Правят се много по-големи усилия за набавяне на същите количества улов. Корабите трябва да изминават по-дълги разстояния до намиране на рибата. Рибарите преминават на все по-малки риби и така съвсем влошават състоянието на популациите от отворените води.

Традиционно вкусът на хората се определя от мястото, където живеят. В места с обширни пасища, като САЩ, Бразилия, Аржентина и Австралия, вкусът на хората гравитира към тревопасните животни. По крайбрежията и на островите, както и в Япония, основният протеин идва от риба и морски продукти. Днес местата за разширяване на пасищата са все по-малко и уловите от световните океани намаляват. Нарастващото световно население трябва да разчита на протеин, произвеждан от аквакултури и угоителни стопанства за месо.

И докато пасищата и уловите от отворени води могат да се самоподдържат, ако се управляват внимателно, то при аквакултурите и угоителните стопанства се изискват вложения.

Пшеницата и соята са вкарани във веригите за производство на храни отдавна. Телетата консумират 7 кг зърно, за да произведат 1 кг месо. Това е два пъти по-високо от производството на свинско месо и почти три пъти по-високо от производството на пилешко. Рибите са значително по-ефективни, като рядко достигат 2 кг фураж за производство на килограм живо тегло.

Свинското и пилешкото са най-произвежданите меса в световен мащаб, но производството на аквакултури се увеличава най-бързо. Световното производство на риба нараства с 6% годишно, сравнено с 4% нарастване при пилешкото и 1,7% при свинското.

Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още