Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

BHP готви продажбата на петролното си звено на стойност поне 15 млрд. долара

Вероятен купувач на активите е австралийската Woodside Petroleum

BHP готви продажбата на петролното си звено на стойност поне 15 млрд. долара

Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата минна компания BHP изглежда ще съсредоточи работата си към своята основна дейност, пише The Wall Street Journal по повод новината, че гигантът води преговори за проджбата на петролното си звено.

Вероятният купувач на активите е австралийската Woodside Petroleum, като дискутираната цена е поне 15 млрд. долара, посочва още изданието. Опция на сделката е акционерите на BHP да получат и част от акциите на Woodside.

Пазарната капитализация на австралийската компания е 15,5 млрд. долара.

Още по темата

Ако бъде осъществена, сделката ще бъде една от най-мащабните за 2021 година в енергийния сектор. Тя може да се окаже и една от малкото на фона на препоръките за отказ от инвестиции в проекти за изкопаеми горива.

В последните месеци големите европейски петролни компании, включително BP и Royal Dutch Shell, предприеха стъпки за намаляване на емисиите въглероден диоксид. Те включват отказ от основни доскоро дейности и насочване към възобновяемите енергийни източници.

BHP също заяви идеята си да се откаже от въглищните мини, но да си запази бизнеса с добив на коксови въглища, които са от ключово значение за металургията и основно за производството на стомана. Компанията обяви още през 2020 година, че търси купувач на петролните и газовите си активи.

Минният гигант притежава петролни и газови полета от 60-те години на миналия век. В момента активите ѝ са съсредоточени в мексиканския залив и в Австралия. С продажбата им компанията е може да се насочи към основната си дейност - добив на желязна руда, мед, никел, както и други метали, които се очаква да бъдат търсени във връзка с зеления преход.

BHP ще представи своя финансов отчет за второто тримесечие на годината на 17 август, допълва Bloomberg.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Крум Атанасов: Инвеститорите в България се повлияха от фалшива паника за златото