IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола продължават да потъват заради забраната за пътувания на Тръмп*

Пазарните стойности на сортовете WTI и Брент спадат с около 4%

09:33 | 12.03.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:gattyimages</em></p>

Снимка:gattyimages

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви забрана за пътуванията от Европа в САЩ. Това се случи, след като от Световната здравна организация обявиха разпространението на коронавируса за пандемия, информира Ройтерс.

Търговците на суровината са притеснени от свръхпредлагане, след като Саудитска Арабия заяви, че ще увеличи добива си на петрол до рекордно високо ниво, започвайки война за пазарен дял с Русия.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,39 долара, или 3,88%, до ниво от 34,40 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 31,59 долара за барел, което е понижение с 1,39 долара или 4,06%.

Обединените арабски емирства последваха Саудитска Арабия при обявяването на планове за увеличаване на производството след провала на преговорите в рамките на ОПЕК+ от миналата седмица.

Националната петролна компания на ОАЕ, ADNOC, заяви, че планира да увеличи продажбите си с до над 4 милиона барела на ден, а продукцията й ще бъде повишена с една четвърт до 5 милиона барела на ден.

„Без ОПЕК+ глобалният пазар на петрол е загубил своя регулатор и сега само пазарните механизми могат да диктуват баланса между търсенето и предлагането“, каза Еспен Ерлингсен от Rystad Energy. Той и екипът му изчисляват, че цената на петрола ще трябва да спадне до около 20 долара за барел, за да бъде постигнато равновесие.

Американската администрация за енергийна информация (АЕА) и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намалиха прогнозите за търсенето заради коронавируса, като се очаква нивото на суровинните покупки да се свие още през това тримесечие.

От друга страна запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили със 7,7 милиона барела на седмична база, но запасите от бензин и дизел са отчели рязък спад.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,36% до ниво от 1636,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:03 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Ци ганин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
И от влашки *** като тебе също аман!!!!Цените са супер да се задържат поне година. И не руският министър, а саудитците заявиха още след провалът на преговорите с руските, че са готови на нови такива по всяко време. Непремислен ход ли???? Като почнат след шест месеца да гърмят шистови компании като мехурчета тогава каква песен ще пееш ( и дали на влашки или *** ми е по- интересно)???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 4 години
все пак твоята родина им отказа сделката, ако не се сещаш ... много ясно че ще се върнат, щото това беше поредния им НЕпремислен ход .... ама от ченгета и агенти, толкова !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
george353
преди 4 години
Някои твърдят че чаршафи и руснаци го играят комбина задкулисно за да сринат американската петролна индустрия която и без това има проблеми с връщането на кредити. Това е другия кредитен балон за който никой не говори: https://***.worldoil.com/news/2020/3/4/shale-borrowers-see-collateral-values-take-a-hit-as-oil-outlook-darkens
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Toranaga
преди 4 години
Печели крайният консумент! Не виждам нищо лошо в това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Мръcни чаршафосани. Скоро всички - разтреперани - ще се върнат около масата за преговори - уплашени от това, което сами са забъркали. Руският министър наскоро намекна, че е готов за нови преговори. Да видим ония с чаршафите дали ще се усетят, преди пак някое дронче да ги изненада изотзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още