IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се търгуват на най-високите си нива от февруари*

„Черното злато“ беше подкрепено от по-големия от очакваното спад в запасите в САЩ

09:53 | 13.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават с повече от 1%, като суровият петрол в САЩ поскъпва за седми ден, след като данните от индустрията показаха по-голям от очакваното спад в запасите, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 0,69% до 53,57 долара за барел, докато тези върху сорта Брент повишават цената си с 0,72% до 56,97 долара.

И двата договора се търгуват на най-високото си ниво от февруари, преди избухването на коронавирус в Китай да започне да се разпространява по целия свят и милиарди хора да бъдат блокирани по домовете си.

Цените поеха надолу покрай последните събития в Европа и Съединените щати, където броят на жертвите и новите заразени непрекъснато нараства, като вниманието е насочено към пускането на ваксините.

„Но днес цените на суровия петрол продължиха да растат заради икономическия оптимизъм в Китай и данните от API (Американския петролен институт - бел. ред.), които показаха, че запасите на суров петрол са паднали повече от очакваното“, каза Автар Санду, старши мениджър във Phillip Futures.

Запасите от нефт в САЩ са намалели с 5,8 милиона барела миналата седмица до около 484,5 милиона барела, показват данни на Американския петролен институт, публикувани късно във вторник.

Това надмина очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс за спад от 2,3 милиона барела.

И все пак намаляващите запаси и повишаването на цените на петрола вероятно ще изкушат американските платформи да увеличат добива, особено след като Саудитска Арабия и други големи производители намалят производството си, като на практика ще отстъпят пазарен дял на американските производители, коментират анализаторите.

* Информацията е актуална към 09:24 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още