IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Китай започват седмицата със стабилни ръстове

Китайската централна банка заяви, че ще подобри механизма, използван за определяне на основната лихва по кредитите от този месец

11:27 | 19.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси регистрираха повишения в понеделник, след като доходността по американските облигации нарасна след спада от миналата седмица, съобщава CNBC.

Индексите в континенталната част на Китай отчетоха ръстове, като Shanghai composite прибави 2,1% към стойността си, а Shenzhen component – 2,96%.

В събота Китайската централна банка заяви, че ще подобри механизма, използван за определяне на основната лихва по кредитите от този месец. Това ще помогне за „използване на пазарни методи за понижаване на реалните лихвени проценти“. Пекин се опитва да подкрепи забавящата се икономика, която беше засегната от продължаващата търговска война с Вашингтон.

Индексът на борсата в Хонконг Hang Seng също се придвижи в посока нагоре с 2,4%, след като акциите на застрахователната компания AIA поскъпнаха с 3,22%.

Книжата на авиокомпанията Cathay Pacific нараснаха с 1,32% след оставката на нейния изпълнителен директор в края на седмицата. Компанията беше подложена на натиск от страна на Пекин, след като стана ясно, че двама от нейните пилоти са участвали в протестите в Хонконг, които разтърсват града от седмици.

В Япония бенчмаркът на сините чипове Nikkei 225 се повиши с 0,71%, докато Topix напредна с 0,61%.

На борсата в Южна Корея измерителят Kospi се придвижи във възходяща посока с 0,66%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се придвижи в посока нагоре с 0,97%.

Доходността по облигациите се възстанови в петък след информацията, че Германия ще увеличи разходите, като издаде повече дълг.

Кривата на доходността при държавните облигации на САЩ се обърна в сряда за първи път от 2007 г. насам като знак, че най-голямата икономика в света може да изпадне в рецесия.

„Нашите очаквания са, че въпреки инверсията на кривата на доходността през 2019 и 2020 г. няма да видим рецесия в САЩ“, коментира управляващият директор и главен инвестиционен стратег в LGT Bank.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още