IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са перспективите пред петрола?

Анализатори очакват краткосрочна корекция, но задържане около високите нива в края на 2018 г.

11:41 | 19.01.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не само за трейдъри, инвеститори и анализатори, но и за обикновените хора е интересно какво се случва с петрола напоследък. Цената на „черното злато“ почти без прекъсване се движи нагоре от началото на декември 2017 г., натрупа поскъпване от около 13%, докосна върха си отпреди три години, а сортът Брент се доближи до нивото от 70 долара за барел. В последните сесии пък се наблюдават леки корекции в посока надолу. И това се случва на фона на предупреждения от някои анализатори, че пазарът е надценен.

Към 18 януари американският лек суров петрол е прибавил 22% към стойността си на годишна база до малко над 64 долара за барел. При сорта Брент повишението е дори още по-голямо – с 25% до 69,35 долара за барел.

Краткосрочни перспективи

„След като през последните 3 дни цените на петролните фючърси отстъпват от рекордните си нива, можем да очакваме, че в краткосрочен план цените ще коригират силните възходящи движения, които направиха през последните 2 месеца. Въпреки силния старт на 2018 г. и пазар, властван предимно от купувачи, бъдещото възходящо развитие на цените може да забави ускорените си темпове на растеж и да коригира възходящия си тренд с 5 до 7 долара през следващите 2 месеца“, коментира за Investor.bg финансовият анализатор Преслав Райков. Според него за момента няма фундаментални фактори, които да задвижат цените над 70 долара за барел.

Че пазарът на петрол показва признаци на умора, смята и главният инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев.

„Позитивните новини вече са отчетени от пазара и расте вероятността от корекция в цената. През второто тримесечие ще има по-силно натрупване на запаси от петрол, включително и в САЩ, когато потреблението намалява. Това ще свали цената в средата на годината“, смята Цачев. 

Именно за втората половина на годината се планира и продажбата на дял от саудитската петролна компания Aramco. Правителството на най-големия производител в ОПЕК има полза от висока цена на петрола по време на приватизацията. Според Цветослав Цачев това е голям стимул да се спазва споразумението за ограничаване на добива, като именно през втората половина на годината се очаква дефицит в световен мащаб от около 300 хил. барела дневно. 

Повишени прогнози

ОПЕК повиши прогнозата си за доставките на петрол от страни, които не са членки на картела. На този фон обаче по-високите цени на петрола в момента само стимулират американските производители на шистов петрол да произвеждат повече, обезсилвайки усилията на ОПЕК за контрол на прекомерното производство.

Организацията повиши прогнозата си за доставките на петрол от страни, които не са част от картела, със 160 хил. барела на ден, или с 16%, до 1,15 млн. барела на ден.

Общият обем на производствотото в световен мащаб се увеличава с 42 хил. барела на ден до 34,42 млн. барела на ден.

Дългосрочни перспективи

По-рано през седмицата големите инвестиционни банки завишиха прогнозите си за цените на петрола, тъй като според тях световния икономически растеж и намаленото производство от страна на ОПЕК намаляват запасите.

В дългосрочен план засиленото глобално търсене, нарастващите геополитически конфликти, както и продължаващият спад на глобалните запаси на петрол ще оказват положителен натиск в цените на петрола. Сделката за ограничаване на добивите от страна на ОПЕК и редица страни извън картела се очаква да бъде в сила през по-голямата част на 2018 г., но при евентуално по-голямо от очакваното намаляване на запасите на петрол в световен мащаб може да бъде преразгледана на срещата във Виена в средата на годината, което би забавило темпа на растеж на цените. 

„Шистовите производители остават големият въпросителен знак за петролните пазари, като при евентуална нова експанзия и повишаване на добивите отново ще охладят пазарите и съществено ще забавят възходящите цени“, смята Преслав Райков. Неговата прогноза за края на 2018 г. е петролът сорт Брент да се търгува в диапазона от 70-73 долара за барел, основно подкрепен от засиленото глобално търсене на суровината. Той обаче не очаква цените на американския петрол да преминат над 70 долара за барел. 

Според Цветослав Цачев обаче в края на годината цената на петрола ще се върне на нива от 70-75 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
я разкажи още някоя конспиация ... :):) Моцарте! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Края му като основно гориво за транспорта, иначе като суровина ще се ползва още доста, но не в тези колосални количества. Според мен колегата това има в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
Остави ги - комплексарщини !!Чули-недочули - и едни витиевати, авторитетни изказвания... ще кажеш, че публикува шефът на Ексън-Мобил.. Боже, Боже !! Какви ВЕИ-та, кви 5 лв !!Някой помни ли,че когато преди 12 год. мазното стигна почти 150 гущера имаше прогнози,че 200 долара за барел са зад ъгъла, идат....Не дойдоха.Не щот не можеше, а защото тея, които командват парада решиха друго.Тва еСегашната цена на петрола е ниска заради Русия - някой е решил във Фашингтон,че може да повтори героизмите на Рейгън и досущ като него да унищожи Русия, като я лиши от основния и доход.Само че Тръмп е Рейгън колкото аз съм Моцарт. Тереза Мей не е Тачър, нито педдикът Макрон е Митеран, господа.Да не говориме,че Путин изобщо не е Горбачов.Така че тая тоя път нема стане.Все някога / и според мен сравнително скоро/ ше стане ясно,че така повече не може и никакви тесли, ВЕИ-та и зелени глупости няма да спасят растежа на цената на олиото. А доларът само ще подхранва огъня. Щот ше пада и то якоП.С, Ку-ку, Люсиаан... 1 евро= 1.2246 $ днеска. ПРИПОМНЯМ - последното ти предсказание на гросе специалисте е, че след 4 месеца еврото отново ще е 1.06$...Така, впрочем, каза и лятото...И не ми скачай с лакардии за това как курсът се менял всеки ден...Хубаво помни - аз не забравям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
абе още доста време има да мине преди да започне началото на краявие сте некви фантазьори дето живеете в измислените си утопии и отказвате да приемете доста очевидни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Ironhorse
преди 6 години
След акто най-големите петролни компании инвестират колосални суми във ВЕИ - разработки и производство, трябва напълно да си откачил, та да не признаеш факра, че сме в началото на края на петролната ера.Кога ще настъпи окончателно края, никой не знае, но ... според мен през 2030/40 петролът въобще няма да е това, което е сега.А иначе търговската война между САЩ и Китай ще доведе до много евтин долар и огормни цени на суровините. Това дава конкурентно предимство на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
...Иначе фантазьори и мечтатели дето живеят в своите си утопии много.системата за коментари нещо се бъгва на момента или съм станал известен и под надзор заради антипеераските постове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Перспективите пред петрола винаги са сигурни. Поне докато икономиката ни е такава, каквато е в момента.А едва ли някой знае как точно ще се промени. Иначе фантазьори и мечтатели дето живе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Перспективите пред петрола винаги са сигурни. Поне докато икономиката ни е такава, каквато е в момента.А едва ли някой знае как точно ще се промени. Иначе фантазьори и мечтатели дето живе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Мани го тоя - и на него му е залепнало релето като на Иван Митев. Митев поне има неква негова си теза, която касае технологията на парите, а тоя е от левите трансджендъри, дето мразят парите... :lol:Нема лошо да верваш в каквото си искаш, ама чий го шлайфаш в инвесторски сайт? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Grosss
преди 6 години
След като чайниците взеха да го котират в юани отговорът на САЩ ще емнооого нисък долар,което ще оскъпи петролът над 100 долара.На прага смена икономическа война,която ще изравни стандарта на живот в САЩ ,Китайи Европа и който оцелее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още