IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готова да удари САЩ с редките си метали

Вестникът на Китайската комунистическа партия коментира в сряда: „Не казвайте, че не ви предупредихме”

12:05 | 29.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Вестникът на Китайската комунистическа партия предупреди САЩ в сряда, че страната е готова да използва редкоземни елементи, за да отвърне на удара в ожесточената им търговска война, като заяви в един изключително силен коментар „не казвайте, че не ви предупредихме”.

Посещението на президента Си Дзинпин в завод за добив на редки метали през миналата седмица предизвика спекулации, че Китай ще използва господстващото си положение като доставчик на редкоземни елементи за лост в търговската война.

Редките метали са група от 17 химични елемента, използвани във всичко - от високотехнологична потребителска електроника до военно оборудване

Макар че Китай досега не е заявил изрично, че ще ограничи износа на редкоземни елементи за Съединените щати, китайските медии категорично подсказват, че това ще се случи, включително и чрез коментари от редактора на влиятелния вестник Global Times в Twitter късно във вторник.

В заглавието на коментара „Съединени щати, не подценявайте способността на Китай да отвърне на удара“, официалният вестник People’s Daily на управляващата комунистическа партия отбеляза „неудобната” зависимост на САЩ от редкоземните елементи от Китай.

„Ще се превърнат ли редните метали в противодействащо оръжие за Китай, за да се противопоставят на натиска, който Съединените щати упражняват без никаква причина? Отговорът не е мистерия“, пише в медията.

„Несъмнено американската страна иска да използва продуктите, произведени от китайските заводи за редки метали, за да противодейства и да потиска развитието на Китай. Китайският народ никога няма да приеме това“, добавя вестникът.

Индустриалната верига между Китай и САЩ е силно интегрирана и силно допълваща се, а в търговската война няма победители, пише още в материала, цитиран от Ройтерс.

„Съветваме американската страна да не подценява способността на китайската държава да запази своите права и интереси. Не казвайте, че не сте предупредени!".

Изразът „не казвай, че не те предупредихме“ обикновено се използва само от официалните китайски медии, за да предупреждава конкуренти по основни области на несъгласие, например по време на граничния спор с Индия през 2017 г. и през 1978 г. преди Китай да нахлуе във Виетнам.

Китай генерира между 2014 г. и 2017 г. 80% от вноса на редки метали в САЩ, която ги изключи от последните мита заедно с някои други важни китайски минерали.

Пекин обаче увеличи митата за внос на руди от редкоземни метали в САЩ от 10% на 25% от 1 юни, което оскъпи преработката на материала в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
За големият боздуган на БРИГС не си ли чувал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
Нека се ритат, аз гледам кой няма да се контузи и ще спечели от тяхното ритане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
bgMan
преди 4 години
Китайски шутове с малки пи*лета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 20
redcretin
преди 4 години
Сега ще осъзнае, че удря САЩ с голо дупе по мъдете ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
pioner
преди 4 години
Китай отдавна е осъзнал, че ако разчита само на износа ще стане Венецуела или още по лошо Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 31
redcretin
преди 4 години
Китай рискува да звучи като Венецуела, ако не осъзнае навреме че без износ се връща в Средновековието :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още