Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Кобалтът – основен ресурс за растящия пазар на системи за съхранение на енергия

Производителите на технологии за съхранение на енергия вече водят на електромобилната индустрия по отношение на ръста на търсенето на този метал

Кобалтът – основен ресурс за растящия пазар на системи за съхранение на енергия

Снимка: Bloomberg L.P.

Необходимостта от по-големи батерии за електромобилите и повече капацитет за съхранение на енергия за 5G технологията се очаква значително да увеличи търсенето на кобалт през следващите години и потенциално да насочи измести фокуса на сектора към производителите на електрически превозни средства.

По-големите батерии, използващи литиево-кобалтов оксид (LCO), са необходим елемент в 5G телефоните, тъй като антената, използвана за предаване и приемане на радиовълни, се нуждае от повече мощност от тази при 4G устройствата.

Антената на базовата станция за 5G също се нуждае от значително повече енергия, оказвайки натиск върху енергийните мрежи, което налага използването на системи за съхранение на енергия, които в Китай сега се изграждат с помощта на литиево-йонни батерии, съдържащи кобалт, пише The ChronicleHerald.

Китай е водещ в продажбите на 5G технологии, които се забавиха през последните месеци, но се очаква да се увеличат с възстановяването на икономическия растеж след кризата с COVID-19.

"5G ще бъде основен източник на търсене на кобалт през следващите години", смята Джордж Хепъл, анализатор в CRU, който очаква търсенето на кобалт за преносими устройства да нарасне до 73 000 тона до 2025 г. от 45 000 тона през тази година.

"По пътя вероятно ще видим някои агресивни залози за кобалта от страна на производителите на електрически превозни средства и мобилни телефони, където всъщност няма технология, която да се конкурира с LCO", посочва той.

Електрическите превозни средства обикновено използват катоди, направени от никел, кобалт и манган, но има алтернативи като литиево-железният фосфат, които не се нуждаят от кобалт.

Оценките на търсенето на кобалт най-често варират между 100 000 и 130 000 тона за тази година, като през 2025 г. се очаква да нараснат двойно до 200 000-260 000 тона.

Анализаторите прогнозират балансиран пазар на кобалт за тази година и дефицити след 2022 г., когато продажбите на електрически превозни средства и 5G телефони се ускорят.

„Тъй като глобалният преход към 5G технология набира скорост, растежът на пазара на кобалт извън сектора на електромобилите има значителен потенциал да се разшири в два фронта: преносими системи и системи за съхранение на енергия“, изтъкват анализатори от Benchmark Mineral Intelligence.

Според тях ръстът при търсенето на кобалт от производителите на системи за съхранение на енергия вече изпреварва по темп този на сектора на електрическите превозни средства. От Benchmark прогнозират търсенето на кобалт за стационарни съоръжения за съхранение на енергия да нараства с 35% годишно до 2030 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Идиотизъм в много напреднал стадий
4
 
4
 
1
преди 1 месец
Какво прави благородната публика:
още кинти за нннигъ вождовете и
още по-вече експлоатация на
нннигъ работниците.

Още от Суровини
Петролният пазар напълно игнорира данните за ръст на запасите*