Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

МАЕ: Очакваме средна цена на Брент за годината от 65 долара за барел

Организацията предвижда средна стойност за WTI за 2020 година в размер на 59 долара за барел

МАЕ: Очакваме средна цена на Брент за годината от 65 долара за барел

Снимка: Ройтерс

Избягвайки значително (и продължително) прекъсване на доставките на петрол, цената на международния бенчмарк Брент ще достигна средно ниво от 62 долара за барел през май, или по-ниска средна стойност, от тази, която е в момента, тъй като рисковите премии постепенно намаляват през първата половина на 2020 г., съобщава Oilprice, цитирайки Международната агенция по енергетика (МАЕ). 

Още по темата

Цената на Брент достигна 64,26 долара за барел през първите часове на търговията във вторник, което е спад от 1,44% спрямо предходния ден, докато тази на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгуваше при ниво от 57,89 долара за барел, или със спад от 1,18 на сто, тъй като пазарът, до голяма степен, се отърси от прекъсването на доставките в Либия, където блокадите на терминалите почти изцяло прекъснаха производството на петрол в страната.

Въпреки че се очаква премията относно геополитическите рискове да се понижи през тази година от записаните наскоро 70 долара за барел, „всякакви физически прекъсвания на доставките ще окажат натиск върху цените“, отбелязват от МАЕ.

През последните месеци рисковата премие факторът „страх“ повишиха петролните цени, най-вече след атаките срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия през септември и ескалиралото напрежение между САЩ и Иран от началото на януари.

Според изчисленията на МАЕ средните месечни цени на Брент са се увеличили от 63 долара, записани през септември, до 67 долара за барел през декември, въпреки факта, че световните запаси на течни горива са се увеличили със 130 хил. барела на ден за този период.

След относително повишените цени в началото на 2020 г., премията относно геополитическия риск вероятно ще намалее през тази година, а пазарът ще бъде движен от фундаментите през втората половина на 2020 г., както и през 2021 г. подчертават от МАЕ.

В своята последна краткосрочна перспектива относно енергията (Short-Term Energy Outlook – STEO) през януари МАЕ очаква спот цената на Брент да достигне средно ниво от 65 долара за барел през тази година и 68 долара за барел през следващата. Относно WTI МАЕ смята, че цената на американския сорт ще достигне средна стойност от 59 долара за барел през 2020 г. и 62 долара за барел през 2021 г.

През тези две години цената на WTI спрямо тази на Брент ще бъде средно с по 5,50 долара по-ниска.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола се отдалечават от 11-месечните върхове*