IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК повиши прогнозата си за търсенето на петрол

Разрастващата се нефтохимическа индустрия е сред причините за завишените очаквания

16:54 | 12.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2018 г. с 60 хил. барела на ден спрямо прогнозата си от миналия месец, до общо 1,59 млн. барела на ден, съобщава CNBC. Това ще доведе до общо потребление на петрол от 98,6 млн. барела на ден през тази година. 

Сред причините за коригирането на прогнозата за световното търсене са нарастването на икономическата активност, силното търсене на гориво за транспортни нужди, както и разрастващата се нефтохимическа промишленост.

Последното четете на данните от страна на ОПЕК показва, че през 2017 г. търсенето на петрол е достигало 97 млн. барела на ден, което е с 1,6 млн. барела повече спрямо предходната година. 

Според ОПЕК търсенето през тази година ще расте по-бързо, отколкото се очакваше първоначално. През януари не се отчита особена промяна в отчета на организацията, тъй като продължава да е в сила споразумението за ограничаване на доставките с цел стабилизиране на цените, въпреки че Иран увеличи производството си в първия месец на 2018 г.

Очаква се страните извън ОПЕК да произведат 59,26 млн. барела през тази година, което е с 320 хил. барела повече от последната прогноза, посочена в доклада на организацията. Повече от половината от този обем се дължи на САЩ, като според прогнозите страната се доближава до доставки в размер на 150 хил. барела на ден.

Най-големият натиск върху цената на петрола в момента продължава да оказва производството в САЩ, което по официални данни достигна 10,25 млн. барела на ден. Такива обеми не са били произвеждани в най-голямата икономика в света от 70-те години на миналия век, като само от средата на 2016 г. производството е скочило с 20%. Запасите в САЩ също отчитат увеличение, което за седмицата до 2 февруари са в размер на 1,9 млн. барела до 420,25 млн. барела.

Произведеният петрол от ОПЕК през януари намаля с около 8000 барела на ден до малко над 32,3 млн. барела на ден.

Вторият по-големина производител в организацията Иран увеличи производството си с около 30 хил. барела на ден, а Либия с 21 хил. барела. Саудитска Арабия увеличи продукцията си с 23 хил. барела на ден, но продължава да има най-голям принос към ограничаването на доставките.

През декември световните запаси от петрол са били около 109 млн. барела, което е над средното ниво за последните пет години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още