IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след завърнали се опасения от омикрон щама*

Новият вариант на коронавируса отново помрачи перспективите за търсенето на „черно злато“

11:05 | 15.12.21 г.
<p>
	Спадът в цената на &bdquo;черното злато&ldquo; тази седмица &bdquo;изяде&ldquo; частичното възстановяване от мечия пазар в края на ноември.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Спадът в цената на „черното злато“ тази седмица „изяде“ частичното възстановяване от мечия пазар в края на ноември. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на петрола спада за трети пореден ден, след като в редица страни бяха наложени допълнителни ограничения в опит да се овладее разпространението на новия вариант на коронавируса омикрон, пише Bloomberg. В същото време перспективите за търсенето в Китай също бяха помрачени, след като Пекин наложи мерки заради омикрон, замърсяването и нарушителите на правилата.

Фючърсите в Ню Йорк поевтиняха с 0,48 цента, или 0,68%, до 70,25 долара за барел. Европейският сорт Брент също поевтиня с 0,28 цента, или 0,38%, достигайки 73,42 долара за барел.

Очакванията за 2022 г. са Китай – най-големият вносител на суров петрол – да започне годината с намалял апетит, който частично ще засенчи традиционния ръст в търсенето от рафинерии, които искат да възстановят инвентара си през зимните месеци.

Това се случва на фона на данни от базираната в Париж Международна агенция по енергетика, според които глобалният пазар вече се е върнал към излишък, а търсенето на самолетни горива намалява заради омикрон щама.

Спадът в цената на „черното злато“ тази седмица „изяде“ частичното възстановяване от мечия пазар в края на ноември. Бързият ръст на броя заразени с омикрон - с 3% само през този месец в САЩ, в комбинация с друг доклад за забързваща се инфлация в страната е възможно да притъпи апетита към поемане на рискове. Това се вижда и в по-малкия обем търговия преди престоящите празници.

„В момента инвеститорите оценяват бързото разпространение на омикрон щама, докато наближаваме края на годината, и несигурността около сериозността на вируса единствено ще допринесе за още волатилност“, казва старшият анализатор на суровини в VI Investment Corp в Сеул, Южна Корея, Уил Сънчил Юн. „Много вероятно е новият щам да принуди Китай допълнително да затегне контрола преди зимните Олимпийски игри, което ще натежи на цялостното потребление на петрол“, добавя Юн.

Американският петролен институт посочи във вторник, че американските резерви на „черно злато“ са спаднали с 815 хил. барела през миналата седмица, посочват лица, запознати с данните. Резервите в ключовия хъб за съхранение в Кушинг обаче са нараснали. Официалните правителствени данни ще бъдат публикувани в сряда.

Световната здравна организация предупреди от своя страна да не се подценява омикрон щамът и да се посочва като „лек“, като се има предвид колко бързо се разпространява. Към момента положителни случаи са засечени в 77 страни.

* Към 10:35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още