Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поевтиняване в очакване на резултат от срещата на ОПЕК*

Пазарите са в очакване за сделка за намаляване на производството на петрол с между 1 и 1,3 млн. барела на ден

Петролът поевтиняване в очакване на резултат от срещата на ОПЕК*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък в унисон със слабостта на фондовите пазари, като търговията като цяло е предпазлива в очакване на резултат от срещата на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), съобщава Ройтерс. Очакванията са да бъде договорено намаляване на предлагането с цел ограничаване на свръхпредлагането, което доведе до намаляване на цените на петрола с около 30% от началото на октомври.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през януари поевтиняват с 0,66% до 52,54 долара за барел. Сортът Брент отчита понижение с 0,55% до 61,22 долара за барел.

Според трейдърите част от негативното настроение на пазарите се дължи и на слабостта на фондовите пазари в момента.

От началото на октомври суровият петрол е загубил около 30% от стойността си на фона на нарастващите доставки и опасенията, че забавянето на икономиката ще наруши търсенето на горива.

ОПЕК се събира в централата си във Виена в четвъртък, за да вземе решение за производствената си политика. Начело със Саудитска Арабия, производството на петрол в рамките на ОПЕК, е нараснало с 4,1% от средата на 2018 г. до 33,31 млн. барела петрол на ден.

Производството на петрол от страна на най-големите производители – ОПЕК, Русия и САЩ се е увеличили с 3,3 млн. барела на ден от края на 2017 г. до 56,38 млн. барела на ден, като този обем отговаря на блзио 60% от глобалното потребление. Обемът, с който е нараснало производството, се равнява на произвеждания петрол от страна на един от големите производители от ОПЕК – Обединените Арабски емирства.

Русия, която е основен производител на петрол, но не е член на ОПЕК, ще се срещне с картела в петък, за да обсъдят заедно нивата на производство, като се очаква все пак да бъде договорено намаляване на предлагането.

„Пазарите вярват, че сделката за намаляване на производството ще бъде в границите между 1 и 1,3 млн. барела на ден“, коментираха от ANZ bank.

На стоковите пазари негативното настроение засяга и ценните метали, като златото поевтинява с 0,17% до 1240,50 долара за тройунция. Цената на медта се понижава най-много – с 1,05%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,15% до 97,14 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,10% до 113,08 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,48% до 0,7233 долара.

*Информацията е актуална към 9:27 часа
 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Има ли истина в проклятието на ресурсите?