IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на перспективите за по-големи стимули в САЩ*

Въпреки това за петролните пазари печалбите могат да бъдат ограничени поради новия щам на COVID-19

10:02 | 29.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва за трети път в последните четири сесии, подкрепен от очакванията за възстановяване на търсенето, след като САЩ може да увеличат фискалните стимули заради пандемията, а постигнатото споразумение за Brexit ще стабилизира търговията между Европа и Великобритания, пише Ройтерс.

Петролът от сорта Брент поскъпва с 0,65% до 51,23 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 0,73% до 47,97 долара за барел. 

„Пазарите се чувстват много напрегнати около Нова година, но днес трябва да намерят подкрепа от останалите рискови пазари, тъй като акциите поскъпват на фона на перспективите за по-големи стимули“, коментира  Стивън Инес, главен световен пазарен стратег в Axi.

„Въпреки това за петролните пазари печалбите могат да бъдат ограничени поради новия щам на COVID-19 и предстоящите заседания на ОПЕК“, допълни брокерът.

Петролът поскъпва заедно с ръстовете на азиатските пазари, където японските акции достигнаха 30-годишен връх, поради нарастващия апетит за риск сред инвеститорите, след като Камарата на представителите на САЩ гласува да увеличи плащанията за справяне с пандемията от 600 долара на 2 хил. долара. Сенатът все още трябва да гласува мярката.

Прогнозите за намаляване на запасите от суров петрол в САЩ също дадоха подкрепа на цените. Очаква се запасите на суров петрол в САЩ да са намалели миналата седмица, докато запасите от рафинирани продукти вероятно са се увеличили, показа предварителното проучване на Ройтерс преди официалните данни тази седмица.

Петима анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчисляват, че запасите от суров петрол вероятно са намалели с 2,1 милиона барела през седмицата до 25 декември.

Срещата на 4 януари на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, включително Русия, известни заедно като ОПЕК +, също влияе върху пазарните настроения.  

Групата трябва да увеличи производството с 500 000 барела на ден през януари, а Русия подкрепя още едно увеличение със същото количество през февруари.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че очаква търсенето на петрол да се увеличи с между 5 и 6 милиона барела на ден през 2021 г.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още