IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след острия си спад в предишната сесия*

За седмицата и двата основни сорта ще приключат с понижения от по над 9%

09:26 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола поеха нагоре в петък, след като се сринаха с 5% в предишната сесия заради сигнали, че намаляването на производството от ОПЕК, което започва следващия месец, ще бъде по-дълбоко от очакваното, предава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 47 цента, или 1,02%, до 46,35 долара за барел. Сортът е напът да запише спад от 9,5% за седмицата.

Контрактите върху сорта Брент се покачват с 51 цента, или 0,94%, до 54,86 долара за барел. В предишната сесия Брентът отписа 2,89 долара от стойността си, а понижението за седмицата ще е около 9,4%.

Цените на петрола спадат успоредно с пониженията на фондовите пазари, тъй като инвеститорите все повече започват да се тревожат за силата на глобалната икономика следващата година. Допълнителни опасения дойдоха от САЩ – най-големия потребител на петрол в света, чието правителство може да спре временно работа в петък.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) планира да представи план с производствените квоти за своите членове и съюзници като Русия – част от усилията да подкрепи цените на петрола, заяви генералният секретар на организацията Мохамед Баркиндо в свое писмо.

Според него, за да се постигне предложеното намаление от 1,2 млн. барела на ден, ефективното понижение за страните членки трябва да е от 3,02%, което е над първоначално обсъдените 2,5%.

„Сегашните цени на петрола ще принудят ОПЕК да увеличи изпълнението на сделката за намаляване на производството, подкрепяйки цените на Брента“, казва Уан Сяо, ръководител на петролните проучвания в Guotai Junan Futures.

“Временното възстановяване на цените се дължи на продавачи на къси позиции, които изкупуват обратно“, казва Уан.

Фючърсите върху Брента и WTI са с над 30% надолу спрямо пика си от октомври заради опасенията, че търсенето на петрол ще намалее заради забавящата се глобална икономика и сигналите за презасищане.

* Информацията е актуална към 9:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още