IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на ОПЕК за търсенето догодина тласка нагоре цените на петрола*

Оптимизмът около търговската сделка между САЩ и Китай отново завладя пазарите

10:35 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък, тъй като представената от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогноза за търсенето на петрол за 2020 г. подхрани надеждите че картелът и неговите съюзници ще запазят нивото на доставките си непроменено по време на срещата си в началото на декември във Виена, на която ще обсъдят общата си политиката относно производството, предава CNBC.

Оптимизмът, че САЩ и Китай скоро могат да подпишат споразумение за прекратяване на търговската война, отново завладя пазарите, след като икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че сделката „се приближава“. Кудлоу поясни, че дискусиите с Пекин са много конструктивни.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишвва с 14 цента или 0,22%, до 62,42 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI поксъпват с 16 цента до 56,93 долара за барел.

Много анализатори изразиха мнението, че по всяка вероятност производителите на петрол от ОПЕК+ (събирателно от ОПЕК и съюзниците ѝ - бел.ред.) ще продължат да поддържат ограниченията върху производството, които бяха въведени, за да се предотврати евентуалното свръхпредлагане.

Страните от ОПЕК+ се споразумяха да намалят производството с 1,2 милиона барела на ден от 1 януари тази година, а през юли срокът на споразумението беше удължен до март 2020 г.

ОПЕК прогнозира, че търсенето на суров петрол ще достигне средни стойнисти от 29,58 милиона барела на ден през следващата година, което е с 1,12 милиона барела на ден по-малко, отколкото търсенето през 2019 г. Това показва излишък от около 70 000 барела на ден за 2020 г., който е по-малък от посочения в предишния доклад от септември.

В САЩ производството продължава да се увеличава, въпреки че миналата седмица беше отчетено по-голямо от очакваното увеличение на американските запаси. В доклад на Администрацията за енергийна информация (АЕИ) се съобщава, че продукцията в САЩ е нарасна с 200 000 барела на ден до седмичен рекорд от 12,8 милиона барела.

Американските запаси от суров петрол са нараснали миналата седмица с 2,2 милиона барела, надвишавайки прогнозата на анализаторите за покачване на 1,664 милиона барела.

От своя страна, цената на златото бележи спад от 0,58% до ниво от 1464,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:33 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още