Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Силното търсене на батерии тласка допълнително нагоре цената на лития

Липсата на достатъчно предлагане на основни суровини може да помрачи налагането на електромобилите, смята анализатор

Силното търсене на батерии тласка допълнително нагоре цената на лития

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на лития продължават своето рали от началото на годината, като нарастващото търсене е подкрепено от глобалния недостиг на ключови суровини за батериите, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Литият поскъпва двойно през последната година, тъй като търсенето на суровини, използвани при производството на електромобили и при технологиите за съхранение на енергия, продължава да расте. Макар миннодобивните компании да се опитват да увеличат предлагането части от търсенето остава непокрито.

„Финансирането на проекти за добив на литий все още е твърде малко, твърде закъсняло“, коментира Камерън Перкс, анализатор в австралийската консултантска фирма BMI. „Пазарният дефицит вече е факт“, добавя той.

Продължителният спад в предлагането след пика от 2018 г. означава, че инвестициите в сектора се забавят, докато пандемията от коронавирус изостря ограниченията при добива. От страна на търсенето преходът към „зелена енергия“ ускорява налагането на електромобилите, като глобалното потребление на литий се очаква да нарасне петкратно до края на това десетилетие, изчислява BloombergNEF.

„Има вероятност новите проекти да не успеят да добавят на пазара достатъчно литий, за да покрият търсенето, като това може да застраши по-бързото разгръщане на електромобилите“, изтъква Перкс.

Цената на литиевия хидроксид в Китай е нараснала с повече от 70 процента за последните два месеца, според данни на Asian Metal, докато тази на литиевия карбонат се е увеличила почти двойно за същия период.

Това гарантира натиск върху производителите на батерии, които се сблъскват с по-високи цени и на други ключови суровини като кобалт и мед.

Това може да помрачи стремежите на производителите на батерии за електромобили да предоставят на пазара продукт, който да бъде значително по-евтин от настоящите батерии, докато индустрията на електрическите автомобили търси начини да понижи цените на превозните средства, за да се конкурират по-успешно с колите с двигатели с вътрешно горене.

Около 40 процента от цената на една батерия е свързана със суровини и материали, чиито цени поскъпват.

Все пак производителите може да успеят да компенсират някои от по-високите разходи чрез подобряване на производствения процес, намаляване на отпадъците и преминаване към по-евтини химикали за батерии.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"