IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сортът Брент мина границата от 65 долара за пръв път тази година*

Цените на суровината са подкрепени от частичното затваряне на най-голямото крайбрежно петролно поле на Саудитска Арабия

10:07 | 15.02.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола сорт Брент удариха върха си за 2019 г., достигайки над 65 долара за барел в петък, подкрепени от сделката на ОПЕК и частичното затваряне на най-голямото крайбрежно петролно поле на Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс.

Брентът достигна 65,10 долара за барел, задминавайки границата от 65 долара за пръв път тази година, но към момента цената му е малко под това ниво – 64,86 долара за барел.

Международният бенчмарк за цените на петрола е напът да отбележи ръст от 4,5% за седмицата.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 21 цента, или 0,39%, до 54,62 долара за барел.

Според трейдърите цените са били подкрепени от частичното затваряне на саудитското поле Сафания – най-голямото крайбрежно петролно поле с производствен капацитет от над 1 млн. барела на ден.

Затварянето се е случило по-рано през седмицата, казват източник, и засега не е ясно кога ще се върне отново към работа на пълен капацитет.

Частичното затваряне се случва на фона на доброволното намаляване на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на която Саудитска Арабия е де факто лидер. Сделката цели да затегне пазара.

Групата и нейни съюзници, сред които е Русия, в края на миналата година договориха да намалят добива си с общо 1,2 млн. барела на ден. Топ износителят Саудитска Арабия обеща, че ще свие производството си дори повече през март, отколкото иска сделката.

„Брентът трябва да достигне средно 70 долара за барел през 2019 г., подкрепен от доброволните (Саудитска Арабия, Кувейт, ОАЕ) и недоброволните (Венецуела, Иран) спадове в предлагането от ОПЕК“, пише Bank of America Merrill Lynch в свой коментар.

Тя очаква още „спад от 2,5 млн. барела на ден в предлагането на ОПЕК от четвъртото тримесечие на 2018 г. до четвъртото тримесечие на 2019 г.“.

Въпреки бичия пазар в петък има признаци за забавяне на търсенето.

„Сезонът на поддръжката най-накрая започна тази седмица и използването на рафинериите в САЩ е намаляло с 480 базисни пункта на седмична база до 85,9 процента“, заяви американската инвестиционна банка Jefferies.

Забавящият се растеж на глобалната икономика също е повод за тревога, като сигнали за забавяне могат да се намерят в Европа, Азия и САЩ.

В същото време нарастващият добив в САЩ може също да подкопае усилията на ОПЕК за затягане на пазара.

* Данните са актуални към 9:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
ОПЕК е притиснат от две страни. В момента сериозно е ограничил добива, иначе цената ще се срине. Но когато петролът поскъпва, много находища извън ОПЕК започват да стават рентабилни и картелът губи пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Двама ключови играчи на Опек Иран и Венецуела са отстранени от пазара,което може да взриви пазара и да направи цената много над 100 долара,което ще напълни джобовете на американските търгаши а ще изпразнинашите джобове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Внимавай какво си пожелаваш щото като нищо ще мине стотака и тогаваколко мислиш ще си купуваш горивата за таралясника?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Малоумието рядко е познавало граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
s3
преди 5 години
Това си е добра новина, дано така да успеем да постигнем повишваване на цените за да се доближим до заветните 2% инфлационна цел поставена ни от ЕЦБ. Вече толкова години се мъчим да я постигнем тази цел, дано да успеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още