IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в запасите от петрол в САЩ успокои пазара*

Цената на „черното злато“ остава без силни изменения преди празниците

10:29 | 23.12.21 г.
<p>
	<em>Петролна рафинерия в Уфа, Русия.&nbsp;</em><em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Петролна рафинерия в Уфа, Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на петрола се стабилизира до най-високия сетълмент от четири седмици насам, след като щатските петролни запаси намаляха с повече от очакваното, съобщи Bloomberg.

Фючърсите в Ню Йорк поскъпват с 0,07% до 72,81 долара за барел след ръст от 2,3% в сряда. Европейският сорт Брент задържа цената си над 75 долара за барел, като поевтинява с 0,13%, или 0,10 цента, до 75,18 долара за барел.

Правителствените данни сочат, че миналата седмица щатските резерви от суров петрол са намалели с 4,72 млн. барела – това е почти двойно над медианната прогноза в проучване на Bloomberg.

Търгуваните обеми намаляха на фона на предстоящите коледни празници, оставяйки пазара податлив на повече волатилност и по-големи ценови изменения.

Междувременно Южна Корея ще започне да освобождава суров петрол и петролни продукти от своите стратегически резерви през следващия месец. Това ще е първият голям потребител, който ще спази ангажимента си да се възползва от запасите си, поет като част от иницативата, водена от САЩ.

Цената на петрола се насочва към годишен ръст, предшестван от силно възстановяване от ефекта на пандемията. Има обаче засилващи се проблеми, сигнализиращи мечи тенденции, включително омикрон вариантът на коронавируса. Енергийната криза в Европа и проблемите с доставките в Либия и Нигерия доведоха до известно затягане на пазара.

„Движението [на цената] беше доста бурно и сезонността изигра своята роля за това“, казва глобалният управляващ партньор в SPI Asset Management Стивън Инес. „Данните за щатските резерви и новините около недостига на енергия в Европа спомогнаха за инерцията“, допълва Инес.

Щатските резерви от бензин са нараснали с 5,53 млн. барела миналата седмица, сочат данни на Администрацията за енергийна информация. Запасите от „черно злато“ в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са се увеличили с 1,46 млн. барела, отбелязвайки ръст за шеста поредна седмица.

Междувремено потреблението на самолетно гориво в САЩ показа първите знаци за устойчив растеж. Процентът суров петрол, превърнат в самолетно гориво, се е покачил устойчиво от средата на ноември досега и се задържа на нива от 9% или повече.

* Към 10:02 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още