IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността за още санкции срещу Русия отново увеличава цената на петрола*

Суровината поскъпва заради руската инвазия, санкциите и факта, че голяма част от индустрията на практика сама налага санкции, като избягва руския петрол

09:52 | 23.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът продължава да поскъпва в сряда, докато инвеститорите преценяват възможността за допълнителни санкции срещу руската инвазия, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,97%, или 1,12 долара, до 116,60 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,75%, или 0,83 долара, до 110,10 долара за барел.

petrol petrol

Предстои в четвъртък лидерите на Европейския съюз (ЕС) и НАТО да се срещнат в Брюксел, за да обобщят отговора си на кризата. В сряда съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан посочи, че САЩ и съюзниците им ще наложат допълнителни санкции срещу Москва.

На физическия пазар може да се наложи Казахстанско-руския тръбопровод да намали доставките чрез Черно море с 1 млн. барела дневно за няколко седмици поради щети, нанесени от буря. Щатските резерви на "черно злато" са се свили с 4,3 млн. барела миналата седмица, сочат данни на Американския петролен институт, според хора, запознати с тях.

Цената на суровината се покачва заради руската инвазия, свързаните санкции и факта, че голяма част от индустрията на практика сама налага санкции. Възможността ЕС също да въведе ембарго върху руския петрол нарасна, макар че някои страни членки на съюза, в т.ч. Германия, са против този ход.

"Пазарът определено следи зорко дискусиите в Европа", каза старши суровинният стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Даниел Хайнс, според когото ако ЕС затвърди санкциите си срещу Москва, това би променило значително ситуацията.

Много купувачи избягват руския петрол, като някои доставки за април са отменени. Това допринася за сигналите за нараснал натиск върху петролния пазар на страната.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,66 долара за барел спрямо 2,38 долара седмица по-рано и 41 цента в началото на годината.

Трейдърите следят и разпространението на омикрон щама на коронавируса в Китай, където някои зони бяха блокирани. "Затварянията в Китай създават голяма несигурност относно търсенето", добавя Хайнс.

*Към 09:28 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Забравих да допълня,че пишейки това заработва твърда валута (най-вероятно) или е пласиран от руското посолство на митрафонова. За такива като вовата най-добре са се изказвали Левски,Ботев и Каравелов - просто предатели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Индивиди като него са за комунизма, но само отстрани ползвайки демокрацията за да пишат глупости, използвайки западни технологии, произведени в Китай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А пък по времето на соца цената на бензина изобщо не те интересуваше защото просто нямаше кола или трябваше да чакаш 10 години :) Хахахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Даа, а китайските бизнесмени отвечали: *** ний рупли не щем, деньги надо! Истински пари искат. А и на кой да продаваме, на бабичката със 160 лв пенсия ли или на работещия със средна заплата 500 лв??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Веемето на Виденов скоро пак ще го видиш, но в пPocия! Всъщност няма да го видиш, индивиди, като теб, не си подават носа от родното село или панелката. Спокойно, скоро тук няма да има мордорски петрол и пак ще си караме колите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Telegraph: Пекин призова китайските бизнесмени да запълнят празнотата, образувала се на руския пазар с излизането на западните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
По времето на Жан Виденов беше голям кеф - 2 коли на 10 километра път. Сега всеки смело и безотговорно гори руски бензин. За щяло и не щяло. Санкции му е майката!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още