IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън ще обяви общи мерки с Европа за намаляване на зависимостта ѝ от руски газ

За това съобщи съветник на президента, според когото се готвят още санкции

21:58 | 22.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън ще обяви съвместни действия за подобряване на европейската енергийна сигурност и намаляването на зависимостта на континента от руски петрол и газ. Това заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

Очаква се Байдън да посети Европа по-късно през седмицата за участие в срещата на върха на НАТО, на Г-7 и на Европейския съюз (ЕС).

По думите на Съливан президентът ще се присъедини към американските партньори „в налагането на още санкции върху Русия и затягането на съществуващите ограничения, за да се разбие избягването (им) и да се гарантира силно прилагане“.

„Той ще обяви съвместни действия по засилване на европейската енергийна сигурност и намаляване на европейската зависимост от руски газ най-накрая“, каза Съливан, цитиран от Bloomberg.

Във връзка с предстоящата среща на лидерите на Г-7 германският канцлер Олаф Шолц, който ще е домакин, заяви, че все още е прекалено рано да се коментира участието на Русия в по-широкия формат Г-20 и Световната търговска организация (СТО). Пред репортери той заяви, че първо са необходими директни преговори между Украйна и Русия, които да са „отвъд това, което имаме досега“.

Шолц не отхвърли възможността за обсъждане на въпроса за руското членство в бъдеще, но посочи, че това трябва да стане на ниво колектив, а не между отделни държави. Русия беше изключена от групата на осемте през 2014 г. след анексирането на Крим, но Г-20 е по-обширна платформа и изкарването на Москва от нея може да се окаже по-сложно.

По-рано през деня генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че от военна гледна точка продължаването на инвазията в Украйна е безсмислено.

„Продължаването на войната в Украйна е морално неприемливо, политически неоправдано и безсмислено от военна гледна точка“, каза Гутериш пред репортери в Ню Йорк, цитиран от БТА.

„Дори и Мариупол да падне, Украйна не може да бъде превзета град по град, улица по улица, къща по къща", заяви генералният секретар на ООН. „Тази война не може да бъде спечелена. Рано или късно тя ще трябва да се премести от бойното поле на масата на преговорите“, подчерта Гутериш.

Гутериш заяви, че има елементи на дипломатически напредък по „ключови въпроси“, и добави, че дори и сега на масата за преговори е налице всичко необходимо за незабавно прекратяване на военните действия и за сериозни преговори за мир между Русия и Украйна, предаде Асошиейтед прес. Той обаче не уточни какви са тези елементи и не отговори на никакви въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
съливан е наркoман.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още