IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Отношенията ни със САЩ са близо до разрив

Реакцията на Москва е свързана с коментара на Джо Байдън, че Владимир Путин е "военен престъпник"

21:18 | 21.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джон Съливан. <em>Снимка:&nbsp;Alex Wroblewski/Bloomberg</em></p>

Джон Съливан. Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg

Руското външно министерство заяви, че е извикало посланика на Съединените щати Джон Съливан, за да му каже, че думите на президента Джо Байдън, че руският държавен глава Владимир Путин е „военен престъпник“, са довели отношенията между страните почти до крах, предава Ройтерс.

Миналата седмица Байдън каза, че Путин е „военен престъпник“, тъй като е изпратил десетки хиляди войници в Украйна.

„Подобни изявления на американския президент, недостойни за държавник от такъв висок ранг, поставят руско-американските отношения близо до разрив“, гласи изявление на министерството.

По-рано Кремъл определи коментарите като „лични обиди“ срещу Путин.

Министерството също така е казало на Съливан, че враждебните действия срещу Русия ще получат „решителен и твърд отговор“.

Държавният департамент на САЩ не е потвърдил информацията, че Съливан е бил извикан от ведомството. Но заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман сподели в интервю за MSNBC, че изявлението на Русия „просто показва колко отчаян става президентът Путин“.

Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари в рамките на т.нар. от нея специална операция за унищожаване на военните способности на южната ѝ съседка и изкореняване на хора, които Москва определя като опасни националисти.

Украинските сили оказаха твърда съпротива срещу руските сили, а Западът наложи широки санкции на Москва в опит да я принуди да се оттегли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още