Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

За първи път отрицателни цени за американския суров петрол

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през май поевтиняха с почти 300% до минус 37,63 долара за барел

За първи път отрицателни цени за американския суров петрол

Снимка: Bloomberg

Цените на американския суров петрол се сринаха с повече от 100% в понеделник и се превърнаха в отрицателни за първи път в историята си тъй като търговците продължават да се притесняват от спада в търсенето поради пандемията от коронавирус. Цената на най-близкия фючърсен договор, който изтича във вторник, беше най-тежко ударена, отделяйки се от фючърсните договори за месец по-късно с разлика от почти 100%.

В безпрецедентен търовски ден цената за доставка през май заличи цялата стойност, счупвайки всеки минимум за цените на петрола от 1946 г. насам. Борсата Nymex, на която се търгуват фючърси по WTI, заяви, че ще разреши търговия под нулевата стойност. Екстремният ход показа колко високо стана свръхпредлагането на американския пазар на петрол след прекъсването на индустриалната и икономическата активност, тъй като правителствата по целия свят продължават да вземат ограничителни мерки поради бързото разпространение на коронавируса. Безпрецедентна сделка за понижаване на производството от страна на ОПЕК и съюзническите страни преди седмица се оказва твърде слаба и твърде закъсняла, за да компенсира спад с една трета на глобалното търсене.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) с доставка през май поевтиняха с над 300% до минус 37,63 долара за барел. Иначе казано: купувачите ще получат пари за всеки придобит от тях барел. 

Междувременно международният бенчмарк, суровият петрол с марка Брент, който вече е преминал към фючърси за юни, търгува със спад от 8,8%  до 25,60 долаа за барел.

Още по темата


Анализаторите обаче отбелязват, че днешният драматичен исторически срив е силно преувеличен заради изтичащите утре (21 април) фючърсни петролни контракти за май.

С оглед на този предстоящ утре падеж тези фючърси почти не се търгуват на петролните пазари за сметка на по-активно търгуваните юнските фючърси на WTI, като днес те поевтиняват с над 15%, но към ниво от 21,10 долара за барел, или с цели 20 долара над историческо дъното на майските контракти от един долар за барел.

Основна причина за днешното шокиращо поевтиняване на WTI е растящият обем на петрола, съхраняван в американските складове, особено в складовете за доставка в Кушинг, Оклахома, тъй като нефтените рафинерии в САЩ спират активността си на фона на слабото търсене на техни крайни продукти. Има опасения, че щом бъдат запълнени петролните складове, производителите ще се наложи автоматично да намалят добивите.

Складовете в Кушинг, Оклахома, централният център за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка, вече съдържат 55 милиона барела суров нефт, или 8,7 милиарда литра, сочат данните на Bloomberg. Само през последните три седмици 16 милиона барела са влезли в складовете за петрол - поради ниското търсене на гориво в Съединените щати.

В същото време складовете за съхранение на петрола на плаващи танкери се оценяват на рекордните 160 милиона барела, но и те в скоро време могат да бъдат попълнени с оглед на драматично намаляващо потребление в резултат на световната рецесия, провокирана от коронавирусната пандемия.

Днешните събития са огромен удар по президента на САЩ Доналд Тръмп, който направи всичко възможно да защити нефтения сектор в страната от ценовата война между Русия и Саудитска Арабия. Той обеща огромна финансова подкрепа на затъналия в дългове сектор, но днешният ден показа, че действията му са закъснели.

Шистовият сектор превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света през последното десетилетие и даде в ръцете на американските президенти инструмент за натиск във външната политика. Тръмп го нарича "американско енергийно господство". Но това господство в момента е подложено на огромно изпитание.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (29)

   1| 2| 3    
0
 
5
 
29
Sokratus до: Императорът
преди 4 месеца
Ех слузчицата, слузчицата!
Колко вървят фючърсите на акциите на слузестите компании?
Да не ти искат месечен абонамент за да ги притежаваш!!!
Хахаха
0
 
6
 
28
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ще видим утре, като публикуват данните за хранилищата в САЩ, нищо чудно да тръгне още надолу, ако всичко е пълно.
0
 
7
 
27
nonono до: Императорът
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Досега основен потребител беше Китай, обаче когато западът не потребява почти нищо, означава, че няма да има за кого да произвеждат, следователно и в следващите месеци търсенето ще е слабо от страна на Китай, а това, че след месец два светът ще върви по старумо на този етап ми изглежда доста оптимистична прогноза. И на всичко отгоре се говори за доста голямо местене на прозводства от Китай.
1
 
3
 
26
khao до: zelka007
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
нали е без пари, кво ти пука колко е далеч и че се изпарява ... :)
но ако не си доволен ... имам алтернатива ! Гьола до Белене, как е ? ... дунава, танкери, помпаш ... или нееее, и това не е добра идея че Корни ще иска рестарт на Плама след това! .... язовира си остава и нефт по чешмата до перник !
2
 
7
 
25
zelka007 до: Императорът
преди 4 месеца
леле ... импе , средоточен в отчетите на добивните компании , не следиш нищо от политическият и икономически ред на съюза ни ... :))) ... цената на изкопаемите горива няма общо с това което предстои ... даже да отбележа , това щеше да се случи и без вирусът ... :))) ... той само катализира процесът ... цитирам ти изречение на един от силните на деня , в държава която определя дневният ред в съюза , пък ти сам си прави сметката ...

We have decided not to aim for what we know to be possible, but what we know to be necessary.

тъй за изкопаемите горива и ако мислиш , че няма да се занимаваме с екоталибански практики ... само гледай какво следва ... :))) ...

п.с. ти пропуснал ли си моментът , че вече се продават електрически коли за под 10к в евро и можеш да караш 100км градско за 1 евро ?! хюстън , имаме ли връзка ?!

Още от Суровини
Отминал ли е пикът в търсенето на петрол?