IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златните резерви на Русия намаляха за пръв път от една година

Изтеглянето на средства от развиващите се пазари и от борсово търгуваните фондове накара някои централни банки да продават от златните си разарви

19:00 | 28.10.13 г. 4
Златните резерви на Русия намаляха за пръв път от една година

През септември Русия е свила златните си резерви за първи път от една година, докато вложенията на Мексико в ценния метал намаляват за 17-ти пореден месец, сочат данни на Международния валутен фонд, цитирани от Bloomberg. Казахстан пък е разширил активите си в злато за 12-ти пореден месец.

Златните резерви на Русия са намалели с 0,37 тона до 1 051,1 тона, докато тези на Казахстан са се увеличили с 2,52 тона до 137,04 тона, става ясно от данните, публикувани на официалния уебсайт на световната финансова институция. От началото на годината обаче Русия е увеличила златните си резерви с 57,4 тона, сочат изчисления на Bloomberg, базирани на данни на МВФ.

Златните резерви на Канада са намалели до 3 тона през септември от 3,1 тона месец по-рано, а тези на Мексико също са се понижили с 0,1 тона, но до 123,5 тона.

За сметка на това Турция е увеличила своите с 2,9 тона до 490,3 тона, като това се случва за трети пореден месец. Вложенията на Азербайджан са се разширили за 9-ти пореден месец, а Беларус, Кувейт, Киргизстан, Сърбия и Украйна също са прибавили злато към резервите си.

В днешно изявление управителят на централната тайванска банка Перн Фай Нан посочи, че златото е сред рисковите активи и че финансовата институция трябва да намалява рисковете при управлението на резервите си. Тя не е увеличила вложенията си в злато, добави Перн в отговор на запитване на депутат дали има планове за покупки на злато, след като цената му се понижи.

През септември златото поевтиня, регистрирайки първи спад на цената за периода от 3 месеца, след като американският Федерален резерв неочаквано се въздържа от свиване на програмата си за изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара месечно. От началото на годината ценният метал е загубил 19% от стойността си, след като инвеститорите свиха вложенията си в борсово търгуваните стоки заради перспективите за световно икономическо възстановяване.

„Като се има предвид, че купувачите бяха предимно от развиващите се пазари, както и какво се случи на тях през последните няколко месеца, логично е да се наблюдава или забавяне на покупките и използване на балансите на банките за други цели, или преки продажби“, заяви Питър Ричардсън, анализатор в американската банка Morgan Stanley. „Когато това се съчетае с продажби от борсово търгуваните фондове, целият модел на ценообразуване започва да става малко по-смислен“, добави той.

Вложенията в борсово търгуваните фондове намаляват през всеки месец от началото на годината, свивайки активите им с 29%, сочат данни, събрани от  Bloomberg. Инвеститорите изтеглиха 26 млрд. долара от облигационните фондове на развиващите се пазари между 29 май и 18 септември, като сумата представлява 10% от общите им активи, обявиха от британската банка Barclays Plc, позовавайки се на данни на  EPFR Global.

Предвижданията на Световния съвет по златото сочат, че покупките на централните банки могат да достигнат 350 тона през 2013 г., след като през миналата година бяха 534,6 тона – най-много ог 1964 г. насам.

Макар че централните банки ще продължат да купуват кюлчета, темпото може да варира, заяви през януари тогавашният заместник-председател на руската централна банка Алексей Улюкаев, който вече е министър на икономическото развитие на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Internet, ми то в Интернет си го пише бе!! *** що реши че съм ***??http://news.expert.bg/n404959 - като смятам 4т са продали общо Русия, Беларус и Казахстан!Понеже си преднамерено ограничен, няма еда ти обянся това какво значи! :))) - ти в 1 пост 3 глупости си написал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Русия е продала 370 кг само..Канада е продала само 100 кг, също толкова и в Мексико....*** си ти Иванов, ***-аджия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Предлагам цъкналия (-) да изясни позицията си (освен ако не е автора на статията - и моето търпение и толерантност към хора с минимален коефициент ограниченост/самочувствие има гранична минимална стойност), за да имам повод, да излезна от примерната държава посочена във статията, или да я използвам същата, но във друг аспект, за да покажа много по-интересна манипулация, осъществена на практика, явна, реална и резултатни, но напълно невидими за маймуните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Манипулация:Когато златото е на върха Русия купува "като за последно"!Когато се срива цената на златото - Русия продава: "По данни на МВФ най-активни продавачи на злато през септември са били Русия..."Манипулацията е реално обяснима ЧРЕЗ оправданието за НЕЗНАНИЕ и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ на вземащите решения. - Но, оправданието е НЕвалидно, при "съдействащо нищонеправене" от страна на "компетентните институции" и НЕосъждане и/или НЕуволняване на виновните... Напротив, виновните благодарственно се повишават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още