IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните с най-ниско равнище на цените в ЕС

Дания, Ирландия и Люксембург имат най-високо равнище на цените, отчита Евростат

19:09 | 21.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2021 г. равнищата на цените за потребителски стоки и услуги се различават значително в 27-те държави членки на Европейския съюз. Най-ниско е равнището на цените в Полша (60% от средното за ЕС), България и Румъния (по 56%). Това сочат данни от проучване на Евростат.

Дания и Ирландия (по 140% от средното за ЕС) имат най-високо равнище на цените, следвани от Люксембург (132%), Швеция (128%) и Финландия (126%).

Най-голямата разлика в равнищата на цените e при групите „Ресторанти и хотели“ и „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“.

Индекси на равнища на цени за потребителски стоки и услуги, 2021 г.

Източник: Евростат

През 2021 г. равнищата на цените в група „Ресторанти и хотели“ са повече от три пъти по-високи в „най-скъпата“ държава, отколкото в „най-евтината“. Равнищата на цените варират от 46% от средното за ЕС в България, следвана от Румъния (54%) и Унгария (62%) до 155% от средното за ЕС в Дания, следвана от Швеция (137%) и Финландия (133%).

На второ място по разлика в ценовите равнища е групата „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“. Най-ниски нива на цените са регистрирани в България (64% от средното за ЕС), следвана от Полша (72%) и Унгария (79%). Най-високи нива на цените са наблюдавани в Ирландия (205% от средното за ЕС), следвана от Финландия (173%), Швеция (136%), Дания и Франция (по 134%). Трябва да се отбележи, че големите ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС.

Източник: Евростат

Равнищата на цените за група „Храни и безалкохолни напитки“ са най-ниски в Румъния (69% от средното за ЕС) и Полша (72%), а най-високи са в Люксембург (125% от средното за ЕС), Дания (120%) и Ирландия (119%).

„Облеклата“ са друга група от продукти, показваща по-малки различия в цените между държавите от ЕС, като варират от 76% от средното за ЕС в България до 134% в Дания.

В групата на „Транспортните превозни средства за лично ползване“ разликите между страните също са малки, от 81% в Полша до 138% в Дания от средното за ЕС ниво. „Потребителската електроника“ е група от продукти, в която цените се различават най-малко между държавите в ЕС и варират от 88% от средното равнище за ЕС в Полша до 113% в Нидерландия.

Данните се основават на резултатите от наблюдение на цени, включващо повече от 2 хил. потребителски стоки и услуги в Европа, което е част от програмата на Евростат - ОИСР за изчисляване на паритети на покупателната способност. Общите равнища на цени, се отнасят до концепцията за крайни потребителски разходи на домакинствата (КПРД). Данните се отнасят до избрани подкатегории от общите КПРД.

Индексите на равнища на цени осигуряват сравнение на ценовите равнища на отделните страни спрямо средното за ЕС равнище и са изчислени чрез използване на паритети на покупателната способност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
аз бих се срамувал да сложа името си над такава статия ... затова не съм журналист .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
България е сред страните с най-ниско равнище на цените в ЕС === България е най-бедната страна в ЕС, най-бързо измиращата страна в ЕС, а тия ни подготвят за нов ценови удар. Такива като нас Клаус Шваб просто ни е отписал от списъка. Подлежим на редукция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още