IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите в Азия поскъпват заради оптимизъм за търговските преговори

Инвеститорите наблюдават с интерес реакцията на пазарите към случващото се на преговорите между САЩ и Китай

11:22 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите в Азия поскъпнаха на фона на положителното развитие на търговския фронт между САЩ и Китай.

Акциите в континентален Китай се търгуваха с увеличение. Бенчмаркът Shanghai composite се повиши с 0,88%, а Shenzhen composite - с 0,30%. Показателят Shenzhen component също се напредна с 0,30%.

Хонконгският индекс Hang Seng отбеляза ръст от 2,38%, а акциите на CNOOC скочиха с 3,65%.

Бенчмаркът Nikkei 225 в Япония нарасна с 1,15%, докато индексът Topix добави 0,8%. Акциите на Fast Retailing, компанията зад гигантския производител на облекло Uniqlo, поскъпнаха с почти 4%, след като предприятието отчете рекордна печалба в четвъртък. Акцията на компанията за последно се търгува с 2,73% по-високо.

В Южна Корея измерителят Kospi се покачи 0,81%.

Очаква се представители на Токио и Сеул да се срещнат в петък в Женева. Там ще бъде обсъден по-строгия експортен контрол от страна на Япония за материали, които са от особено значение за технологичния сектор на Южна Корея.

Междувременно индексът ASX 200 в Австралия се търгуваше с 0,91% по-високо.

Инвеститорите наблюдават с интерес реакцията на пазарите към случващото се в преговорите между САЩ и Китай. Американският президент Доналд Тръмп обяви в Тwitter, че се очаква да се срещне с китайския вицепремиер Лю Хъ в петък. Това повиши очакванията, че може да се постигне напредък на търговския фронт между двете икономически сили.

В момента САЩ и Китай са в разгара на търговските преговори на високо равнище във Вашингтон. Двете най-големи икономики в света се стремят да постигнат споразумение за прекратяване на продължаващата търговска война. Двете държави наложиха взаимни мита върху стоки на стойност милиарди долари и по този начин предизвикаха притеснения за развитието на глобалните икономически перспективи. Още повече, че продължаващото вече толкова време противоречие доведе до влошени икономически показатели и в двете държави.

Съобщението в Тwitter на Тръмп за планираната среща между него и вицепремиера на Китай беше последното от редица такива, които се появиха преди началото на търговските преговори на високо ниво в четвъртък и доведоха вълнения на борсите.

Статия, която излезе във в. South China Morning Post, казваше че страните не са постигнали напредък в преговорите на по-ниско равнище тази седмица, както и, че Лю Хъ ще напусне Вашингтон по-рано от очакваното. По-късно говорителят на Белия дом каза пред CNBC: „Понастоящем не сме запознати с промяна в плановете за пътувания на вицепремиера.“

Bloomberg News съобщи също в четвъртък, че САЩ обмислят споразумение за отлагане на увеличението на митата през следващата седмица в замяна на валутен договор. По-рано САЩ обявиха, че ще увеличат митата върху китайски вносни стоки на стойност 250 милиарда долара от досегашните 25% на 30% на 15 октомври. Очаква се на 15 декември да влезе в сила и 15-процентно мито за допълнителни 160 милиард долара китайски внос.

Междувременно New York Times съобщи, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е решена да предостави лицензи, които биха позволили на американските фирми да работят с Huawei. По-рано тази година Белият дом постави китайския телекомуникационен гигант в своя черен търговски списък, позовавайки се рискове за националната сигурност.

През нощта на щатската борса индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 150,66 пункта или с 0,57%. Повишения отбелязаха също S&P 500 и Nasdaq Composite, съответно с 0,64% и 0,60%.

Доларовият индекс, който проследява силата на американската валута спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 98,65 пункта, след понижение от 0,05% .

Японската йена се търгуваше на 107,91 пункта спрямо долара. Австралийският долар се търгуваше на стойност от 0,6781 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още