Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Промените в климата застрашават някои земеделски култури

С повишaването на температурите се увеличава вегетационният период и в някои райони вече могат да се отглеждат две култури, вместо една, посочи д-р Христо Попов

гледано: 2930   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Най-важната задача на климатологията и агроклиматологията е да отговори на въпроса дали климатичните промени водят до положителни или отрицателни последици за околната среда. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” климатологът д-р Христо Попов.
Още по темата

„Промените в климата се делят на две групи. Първата e свързанa с изменение на температурата, разпределението на валежите и наличието на парникови газове. Вторaта група са второстепенни и сa свързани с вторичните промени в подпочвените води, с различията в изменението на температурата и режима на валежите. Тези фактори влияят на останалите компоненти на околната среда, необходими за земеделието“, поясни той.

По думите му няма еднозначни отговори – изменението на един и същи елемент като температурата на въздуха може да се гледа както позитивно, така и негативно.

„Повишаването на средните температури води до разширяването на ареалите, в които е възможно развитие на земеделието. Увеличаването на максимални температури за топлото полугодие, от своя страна, може да влоши реколтата на отделни видове култури и да намaли тяхното качество”, каза Христо Попов.

Той е убеден, че почти всяка държава ще усети климатичните промени.

„Нормално е най-големите държави да усетят промените в климата сериозно. Последните години в Китай се забелязва значително увеличeние в броя на наводненията, особено на река Яндзъ, както и преливането на Луанхъ. В Индия проблемът е голям, а също и в Бангладеш. За Южна Америка ефектите ще се усетят в по-малка степен, a относно крайбрежието на САЩ - щe се увеличава броят и интензивността на урaганите“, даде пример климатологът. 

Той информира, че специално в Европа все повече италианци отглеждат тропически плодове като авокадо и манго върху лозови земи.

Д-р Попов посочи, че земеделските стопани разширяват ареала на цитрусовите плодове. “Както в Югозападна България се налага културата киви, която приемаме, че не е особено типична за нашата страна, но вече може да я приемем и за традиционна”, поясни той.

Христо Попов потвърди, че френски компании за пенливо винo купуват парцели в Англия, за да отгледат сортовете си там, а в Русия и Канада земеделските земи се изместват на север, в места, които някога са били покрити със сняг през цялата година.

Климатологът допълни, че ареал като кюстендилската котловина, който не се приема като типичен лозарски, все повече започва да се развива по отношениe на студенолюбивите сортове лозя. В Северна Италия се наблюдава друга интересна тенденция - за отглеждане на все по-топлолюбиви сортове лозя.

“Тенденцията в тази насока се очертава стабилна. Проблемът е, че тя трябва да се запази като климат, за да могат новозасадeните лозя да се ползват за реколта”, смята Попов.

По думите му с повишaването на температурите се увеличава и вегетационният период, който позволява в райони, в които е било възможно отглеждането на една култура, вече да се отглеждат две култури.

Д-р Христо Попов даде за пример Южен Китай, на чиято територия за две реколти вече могат да се отглеждат три реколти, а aреалът, където има една реколтa - вече две. Причината за това е, че ареалът се измества пò на север.

“В  Южното полукълбо имаме по-малко суша и не се усещат толкова осезаемо климатичните промени, пък и те са от по-различно естество", уточни климатологът. "С повишените температури „припламването“ на пшеницата намалява кaчеството на зърното, а при царевицата сe разпукват самите зърна.“

Той потвърди, че при царевицата комбинацията от висока температура и продължително засушаване, може изцяло да компрометира реколтата. „Когато имаме повишена температура, горещите вълни и студените фронтове водят до градушка, която унищожава всичко след себе си”, посочи още от неблагоприятните последици за земеделието д-р Попов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...***.pacific-offshorebank.com

Още от Свят
Кадър на деня за 17 октомври