IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропускателната способност на петролните рафинерии в Китай расте с 9,2% през октомври

Доставките на суров петрол в Китай, включващи производство и нетен внос, нарастват с 12,3% на годишна база до рекордното ниво от 14,57 млн. барела на ден

16:22 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пропускателната способност на китайските рафинерии отчита ръст от 9,2% на годишна база през октомври, достигайки внушителна стойност в размер на 13,68 млн. барела на ден, с което за втори път втората по големина икономика в света успява да премине границата от 13 млн. барела на ден, съобщава S&P Global Platts. 

Високите стойности отговарят на очакванията, като анализаторите от S&P Global Platts изчисляват, че обемът на обработка на петрол ще се задържи на високи нива и през четвъртото тримесечие.

Доставките на суров петрол в Китай, включващи производство и нетен внос, нарастват с 12,3% на годишна база до рекордното ниво от 14,57 млн. барела на ден.

Подкрепяни от доставките, и държавните, и частните рафинерии поддържат високото ниво на своята дейност по време на традиционния пиков сезон за производството септември-ноември.

Проучването на S&P Global Platts показва, че средното производствено ниво на китайските държавни рафинерии Sinopec, PetroChina, Sinochem и CNOOC достига 7-годишен връх от 85,7% през октомври, покачвайки се леко спрямо 85,5% за септември.

В същото време, независимите рафинерии в източната провинция Шандун поддържат нивото на своята дейност през октомври на 67,7%, което е малко по-малко от 19-месечния връх от 68,3%, регистриран през септември.

Общата пропускателна способност на Китай за октомври достига 56,49 млн. т, което е с 2,4% повече спрямо регистрираните през септември 56,49 млн. т петрол.

S&P Global Platts очакват през четвъртото тримесечие този показател да нарасне на годишна база със 776 хил. барела на ден.

В периода януари-октомври Китай е обработвал по 12,96 млн. барела дневно, или общо 537 млн. т петрол, което е ръст от 6,3% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още