Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Ще доведе ли до по-висока корпоративна ставка в България данъчният план на Г-7?

За малки страни като нашата трябва да се обсъди използването на данъчни инструменти за привличане на чужди инвеститори, съветва адвокат Валентин Савов

гледано: 3158   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Постигнатото споразумение за 15% глобален минимален корпоративен данък от страните от Г-7 има за цел поощряването на позитивна конкуренция на база иновации, а не данъчни преференции. Ако България реши да се включи в споразумението, това може да доведе до увеличаване на корпоративната ставка в страната както за мултинационалните компании, така и за българските. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Валентин Савов, член на надзорния съвет на Международната фискална асоциация.
Още по темата

„Споразумението цели данъчните предимства да не са единственият фактор едно дружество да установи своето седалище в дадена страна. В самия план е записано, че така компаниите ще се конкурират на база кадри и иновации - една позитивна конкуренция, а не на режими за данъчни преференции. Това би спряло и конкуренцията между самите държави да привличат такива фирми само с данъчни предимства“, обясни той.

Савов напомни, че финансовите министри на страните от Г-7 се обединиха около план с два стълба.

„Първият е за облагането на големите мултинационални компании според това къде оперират, и за прехвърлянето на правото да се облагат приходи в държавите, където те са направени. Вторият стълб е постигането на единен минимален глобален данък, с който да се облагат всички подобни фирми“, коментира още той.

Представителят на надзорния съвет на Международната фискална асоциация предупреди, че това е само началото на дълги преговори и предстоят обсъждания на срещата на Г-20 през юли и от страна на ОИСР. Планът трябва да бъде приет с единодушие от страните членки, за да бъде въведен и в Европейския съюз.

Запитан за евентуалните последици за България, Савов очаква, че включване на страната в плана би довело по втория стълб до „увеличение на корпоративния данък за всички компании – не само мултинационалните, но и българските“.

„Планът е създаден от гледна точка на икономически по-силно развитите държави. По-малките страни с по-оскъдни ресурси и население не могат реално да се конкурират с големите и в момента тече точно такъв дебат“, посочи ефектите върху процеса на привличане на инвестиции с ниски данъчни ставки от страни като България Савов. - За тях би могло да се обсъжда дали не е допустимо да използват и данъчни инструменти за привличането на чужди инвеститори и за преодоляването на чисто обективните различия в икономическото си развитие.“

Съгласно първия стълб приходите на мултинационалните компании би трябвало да се вложат в България, ако са направени в страната. България така печели от първия стълб, посочи експертът и добави, че държавата „би трябвало да има право да облага приходите на мултинационалните компании, които са реализирани във и чрез България, дори ако това дружество не е регистрирано в страната за стопанска дейност или няма някаква друга по-силна връзка“.

Представителят на надзорния съвет на Международната фискална асоциация уточни, че планът е в разработка и е на доста концептуално ниво.

„Проблемът е в детайлите. Има много практически и административни препятствия – какво и как ще се облага, как ще се декларират всички продажби към съответните територии, кой ще ги декларира, как ще се плащат данъците. Това са елементите, които ще определят дали планът ще действа, както е замислен“, заяви Савов.

Какво следва за България, ако запази 10%-ия корпоративен данък?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
4
 
3
преди 1 месец
Трактор. През целият му живот съвременният трактор ползва вече ИТ услуги.Упс, ма те под шапката на САЩ и там отиват данъците.Нищо, че трактора е много далеч от САЩ. Пример: John-Deere
6
 
2
 
2
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Дрънкаш глупости по теми, от които нищо не разбираш, старшинка!
3
 
6
 
1
преди 1 месец
Ще доведе ли до по-висока корпоративна ставка в България данъчният план на Г-7? > Ще доведе, че половината данъци ще потекат към САЩ.ИТ хай-тек братче, щатски чадър = щатски данъци.Европа пак ще прави като вятъра!

Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите