IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка се фокусира върху основната инфлация

Това дава на институцията пространство за маневриране и дори за намаляване на лихвите, за което настоява президентът Реджеп Тайип Ердоган

17:34 | 08.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турската централна банка измести политическия си фокус към по-тесен набор от основни цени на фона на ускоряващата се инфлация. Това проправя пътя за намаляване на лихвените проценти, за което настоява президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.

Управителят на централната банка на Турция Шахап Кавджъоглу се ангажира да поддържа реалните лихвени проценти над инфлацията, но придържането към тези насоки става все по-сложно заради ускоряването на ръста на цените, пише Bloomberg.

Вместо това, като дава приоритет на основната инфлация, която премахва силно нестабилните цени на храните и енергията, централната банка си дава повече място да лавира и да избегне повишаването на лихвените проценти или дори да ги намали.

Основната инфлация в Турция се ускорява през август до 19,25% на годишна база, над референтния лихвен процент от 19%. Базовата инфлация обаче спада с близо 50 базисни пункта до 16,76%.

„Изключителните условия, особено поради пандемията, увеличават значението на основната инфлация“, коментира Кавджъоглу в реч в Анкара в сряда.

Затрудненията в предлагането, тъй като икономиките се възстановяват от пандемията, причиняват главоболия на политиците по целия свят.

„В световен мащаб, когато се определя позицията на паричната политика, основни показатели, изключващи преходни фактори, произтичащи от области извън влиянието на паричната политика, се вземат като база“, коментира Кавджъоглу. „Централните банки и политиците следят промените в цените на храните, развитието на основната инфлация и въздействието на ускоряващата се инфлация върху инфлационните очаквания“, казва още той.

Кавджъоглу, който остави лихвите без промяна на пета среща на централната банка, се сблъсква с още по-силен натиск от страна на Ердоган да намали лихвения процент още този месец. Той е четвъртият управител на централната банка от 2019 г. насам, като президентът уволни тримата му непосредствени предшественици заради затягането на паричната политика.

Президентът, чиято управляваща партия в продължение на десетилетия основава своя избирателен успех на бързи нива на икономически растеж, проповядва нетрадиционната доктрина, че по-високите лихвени проценти стимулират цените, а не ги задържат. Когато икономиката на Турция се срина заради пандемията, подкрепата за него и за партията му спадна рязко.

Промяната с акцент върху основната инфлация има за цел да разшири „много тесните възможности за маневриране за намаляване на лихвените проценти“, казва Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital Markets Ltd. Той предупреждава обаче, че паричната власт „няма достатъчно силен авторитет, за да контролира пазара и да налага мнението си, че основната инфлация е по-важна от общия показател при определяне на паричната политика“.

Турската лира поевтиня с 1,6% спрямо долара след речта на Шахап Кавджъоглу. По-късно лирата възстанови малка част от загубата. Турската валута губи над 14%, откакто той беше назначен за управител на централната банка през март.

„По същество пазарът изпраща на губернатора Кавджъоглу много силен сигнал, че може да направи скъпа политическа грешка“, казва Матис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още