IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учредяват „газов ОПЕК” на среща в Москва

Организацията се създава на основата на неформалния клуб, наречен „Форум на страните износителки на газ” (ФСИГ)

16:18 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Учредяват „газов ОПЕК” на среща в Москва

Министрите на енергетиката на 12 страни износителки на природен газ провеждат днес среща в Москва с цел създаване на своя официална организация, съобщава Ройтерс. Така нареченият „газов ОПЕК” се създава на основата на неформалния клуб, наречен „Форум на страните износителки на газ” (ФСИГ). Днешното заседание на форума се председателства от премиера на Русия Владимир Путин.

Според заявленията на участници във форума новата организация ще се занимава основно с наблюдение на пазарите на природен газ и провеждане на съвместни изследвания, „без да контролира добива на газ и неговите цени”, както се опасяват някои анализатори от Западна Европа.

Министърът на петрола на Нигерия коментира в тази връзка, че „ситуацията с цените на газа много се различава от тази при петрола, тъй като при „черното злато” има само една международна цена, докато при газа има вътрешна, международна експортна цена и т.н.”

Руските представители са съобщили, че на заседанието на министрите се предвижда да бъде изработен документ, който ще направи ФСИГ официална организация, чиято централа ще бъде разположена в Санкт Петербург.

Идеята за създаване на "газов ОПЕК" съществува от около 2 години, но сериозно се обмисля и се работи по нея от началото на тази година.

Русия е втора по износ на природен газ в света. Газовият гигант Газпром, който доставя в Европа около една четвърт от използвания газ, вече подписа договор с Иран и Катар, създавайки „голямата газова тройка” за координиране на пазарните стратегии, припомня агенцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още