Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Залагат ли капан петролните компании в Зелената сделка?

Цената на природния газ ще оскъпи тока и топлоенергията от 1 юли, прогнозира Васко Начев

гледано: 2356   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Петролните компании са приготвили жесток капан и е въпрос на време кога той ще щракне. Така енергийният експерт Васко Начев, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Зелената сделка и амбициите за улавяне на въглеродни емисии от големите петролни рафинерии и складирането им в празни газови находища.

„Зелен мазут, зелен втечнен природен газ… някой плаща, за да откупи емисиите и това прави суровините зелени.  Европа е бедна на ресурси, но върви в тази посока“, посочи той и прогнозира, че „кулата от илюзии“, свързана с декарбонизацията, ще се срути през 2025 г., вероятно още с изборите за нов Европейски парламент.

Той заяви, че това е изключително скъпо начало на нова икономика и обърна внимание, че сега зелените проекти са само на хартия. Сметката, според него, ще платят потребителите.

Още по темата

Начев напомни, че токът от 1 юли ще поскъпне между 3% и 5%, газът – минимум 14%, топлоенергията – между 14% и 50% и причината за това е цената на природния газ, която върви нагоре след препоръките да не се инвестира в него. „Ползите са единствено за спекулантите", потвърди той и прогнозира, че цената ще остане по-висока, отколкото би била на „нормалния пазар“ заради залитането в зелена посока.

Енергийният експерт определени като „смешни“ препоръките на МАЕ за прекратяване на инвестициите във фосилни горива и посочи, че за последните 15 години нито една тяхна прогноза не се е сбъднала.

Реалистични прогнози за бранша, според него, са потребление на нефт от 88 млн. барела на ден през 2050 г., с повишено търсене до 2028-ма и спад с по 1% на годишна база след това.

Аналогична картина, експертът очерта и при газа. Начев е категоричен, че извън епизодични спекулативни флуктуации, до края на годината, а вероятно и през 2022 г, цената на суровия петрол ще се задържи на ниво от 65-70 щ. д. за барел, а търсенето на електроенергия ще бъде възстановено едва през 2028-ма година.

„Европа не може да санкционира Русия на база приходи от износ на енергоресурси, защото „ветрилото беше затворено още със „Северен поток 2“ и „Турски поток“, каза Начев по повод кризата с Беларус и заявките на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за “нови предложения по отношение на Русия, включително във връзка с проекта за газопровод "Северен поток 2“.

Още по темата

Васко Начев е на мнение, че взаимоотношенията Европа-Русия са „достатъчно ясни и достатъчно бетонирани“. Оттам насетне, какво и да се опитват да правят, това са палиативни действия, които не носят различен резултат“, смята той.

По думите на енергийния експерт Европа няма да излезе с решение да блокира "Северен поток 2“, защото Германия иска да контролира процеса по доставки на енергия на Стария континент.

„По тяхно искане е забранен превоза на втечнен газ (LNG) с влакови композиции в Европа, под предлог, че ще бъде нарушена сигурността“, разкри Начев.

По думите му, една такава влакова композиция променя кардинално пейзажа в Европа. „В Турция не позволяват да минават кораби през Босфора с втечнен газ, а в същото време с пропан-бутан може, където е поне три пъти по-опасен. Същото е и в Европа“, добави още той.

Каква ще цената на нефта до края на годината? Какво е бъдещето на българската част от „Турски поток“ и още за „Зелената сделка“ - целият разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите