IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия прибира 6,5 млрд. евро от търга за 5G

Това е най-дългата серия от наддавания за честоти в историята на федералната република.

15:58 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След 12 седмици наддаването за честотите за 5G мрежата в Германия най-сетне приключи. С обща сума на офертите от 6,5 милиарда евро аукционът приключва в сряда вечерта, обяви Федералната агенция за мрежите. Това е и най-дългият търг на мобилни радиочестоти в Германия досега.

Търгът бе по-скъп за компаниите за мобилна телефония в сравнение с последните два търга в Германия. През 2010 г. мобилните оператори платиха общо 4,4 милиарда евро в 224 кръга за честотите, през 2015 г. - около 5 милиарда евро в 181 кръга.

С края на настоящия търг бе разчистен пътят за разширяването на мобилната телефония в реално време. По-специално индустрията се надява на бърз трансфер на данни, за да се подобри свързването на производството. Очаква се 5G да подейства като турбо за Индустрия 4.0.

„Краят на търга е своевременно начален сигнал за 5G в Германия", заяви президентът на Федералната агенция по мрежите Йохен Хоман.  Той е доволен, че четири компании са закупили честоти. „Сега е ред на компаниите да ускорят ползването на честотите и да изпълнят свързаните изисквания за доставка", каза Хоман. Федералната агенция изисква от компаниите, между другото, да осигурят бърз интернет на всички магистрали и главни пътища в Германия.

В допълнение към утвърдените мрежови оператори Deutsche Telekom, Vodafone и Telefónica, и претендентът United Internet също имаше възможност да наддава за честоти чрез своето дъщерно дружество 1 & 1 Drillisch. Това може да направи компанията четвъртият мобилен оператор в Германия.

Най-много пари бяха изразходвани от Deutsche Telekom - 2,17 милиарда евро.

„Deutsche Telekom получи желания спектър", казват от листнатата на Dax корпорация. Въпреки това търгът оставя горчив послевкус, оплака се компанията. „Резултатът ще спъне разширяването на мрежата. Спектърът в Германия отново е много по-скъп, отколкото в други страни. Парите за търга ще липсват на мрежовите оператори в Германия“.

И Ханес Аметсрайтер, директор  на Vodafone за Германия, показва облекчение, че търгът е приключил след повече от три месеца.

„Но аз съм много недоволен от продължителността на процедурата и високата цена, която трябва да платим като кандидат. Цифрова Германия губи ценно време. В Европа няма да сме сред първите, които да стартират 5G“, каза той пред Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

Милиардите евро, които телекомуникационните компании сега трябва да плащат само за лицензи, ще липсват при спешно необходимите инвестиции в германската мобилна мрежа. „В това отношение резултатът е катастрофален", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още