Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

И Великобритания се изправя срещу Huawei

Властите твърдят, че телекомуникационното оборудване на компанията има пробиви в сигурността и това е заплаха за страната

И Великобритания се изправя срещу Huawei

Снимка: Архив Ройтерс

Технически проблеми и проблеми с веригата на доставки, включваща оборудване на китайската фирма Huawei, изложиха британските телекомуникационни мрежи на нови рискове за сигурността, сочи нов правителствен доклад, цитиран от Ройтерс.

Оценката, направена в доклад, подписан от британската разузнавателна агенция GCHQ, ще засили дебатите за шпионажа около Huawei Technologies. Китайската компания е обект на все повече критики в САЩ и Австралия във връзка с опасенията, че може да съдейства на китайското правителство да извършва шпионаж.

Докладът беше публикуван, след като източници са обяснили пред Ройтерс, че висши служители на британската сигурност твърдят, че могат да дадат малки уверения, че операциите на Huawei в Обединеното кралство не представляват заплаха за националната сигурност.

"Идентифицирането на недостатъците в инженерните процеси на Huawei разкриват нови рискове в британските телекомуникационни мрежи и дългосрочни предизвикателства в смекчаването им и управлението“, посочват властите в доклада си.

Още по темата

Huawei, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, твърди, че приветства доклада от името на надзорния съвет на Центъра на Huawei за оценка на киберсигурността (HCSEC), който според него показва, че надзорът на британските органи работи добре.

"Докладът стига до заключението, че оперативната независимост на HCSEC е стабилна и ефективна. Надзорният съвет определи някои области за подобряване на нашите инженерни процеси“, посочи говорител на Huawei.

"Благодарни сме за обратната връзка и сме ангажирани с разрешаването на тези проблеми. Киберсигурността остава основен приоритет на Huawei и ние ще продължим активно да подобряваме нашите инженерни процеси и системи за управление на риска“, допълва той.

Huawei твърди, че нито една от проверките ѝ не е открила уязвимости в нейното оборудване. Тя посочва, че е частна компания, която не е под контрола на китайското правителство и не е подчинена на китайските закони за сигурност, когато оперира в чужбина.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
33
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ееее...няма начин, щом Чичко Сам поръчва сателита послушно изпълнява...пък ни лаеха че на времето сме били най-послушния сателит на Дядо ни Иван...да ама те си останаха сателит!!!!!!!

Още от Телекомуникации
Избор и смяна на пенсионен фонд в България вече може да се правят дигитално и от телефона