IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай осъди поредния удар на САЩ по Huawei

Според властите в Пекин случащото се е "тормоз"

13:37 | 18.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Waldo Swiegers/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg 

Китай осъди най-новото решение на Съединените щати да ограничат достъпа на Huawei Technologies до чипове - поредният удар в рамките на все по-обтегнатите отношения между двете най-големи икономики в света, пише Bloomberg.

Промените, обявени в понеделник от Министерството на търговията на САЩ, надграждат ограниченията, обявени през май, като добавят 38 филиала на Huawei в 21 държави към черния списък на САЩ, целящи да ограничат ползването на 5G технологиите на компанията. В интервю президентът Доналд Тръмп заяви, че не иска оборудването на Huawei в САЩ, „защото те ни шпионират“.

Джао Лидзиен, говорител на китайското министерство на външните работи, заяви, че правителството на президента Си Дзинпин се противопоставя на „дискредитирането“ на китайски компании като Huawei и заяви, че САЩ „злоупотребяват с държавната си власт в името на националната сигурност“, Той нарече САЩ „империя на хакерите“.

„Това не е нищо повече от тормоз“, коментира Джао по време на брифинг в Пекин. „Китайското правителство ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на законните права и интересите на китайските компании“.

Това е поредният ход в ескалиращото напрежение между Вашингтон и Пекин във връзка с редица въпроси – от това как се е зародила пандемията от Covid-19 до отношенията между Хонконг и Китай.

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че действията имат за цел да затворят „задните вратички“, които компанията е проучвала след предишните американски санкции. Държавният секретар Майкъл Помпейо ги определи като „директен удар“ по Китайската комунистическа партия.

Цената на акциите на доставчиците на Huawei се понижиха значително, след като САЩ обявиха новите си рестрикции.

Говорител на Huawei заяви, че компанията все още разглежда влиянието на случващото се и не иска да коментира темата веднага.

Технологичният гигант отдавна отрича обвиненията, че неговите технологии могат да бъдат използвани за шпиониране на други страни или чуждестранни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Крадците на интелектуална собственост "осъдили" явно на другарски съд, да порицаят някой, който ги е прецакал да го подслушват....Ей това е, няма по-нагли същества от сърпичуците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Думата "осъди" в заглавието е употребена неправилно. Китай не е осъдил САЩ в съда. По-точно би било "се възмути".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още