IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor обнови цялата си мрежа в България

Капиталовите разходи на норвежкия концерн в страната са достигнали 160 млн. лева

14:10 | 29.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Telenor обнови цялата си мрежа в България

Българският мобилен оператор Telenor успешно обнови своята мрежа в България – проект, който стартира през 2014 г. и му отне общо 13 месеца, разкри главният изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан.

„Тук сме като дългосрочен инвеститор, защото вярваме във възможностите на българския пазар. Когато придобихме Globul, обещахме да предложим най-добрите услуги на нашите клиенти. Затова трябваше да подобрим и да разширим мрежата си“, допълни Велан.

По думите му капиталовите разходи на Telenor в страната са достигнали 160 млн. лева.

„Реновирахме и подобрихме напълно всичките над 2000 обекта, които се намират във всички точки на страната. За нас беше важно мрежата да работи, докато тече нейната модернизация, за да не повлияем на услугата, която получават клиентите ни“, обясни Владимир Радойчич, главен технически директор на Telenor.

Той разкри, че са заменени всички елементи на мрежата, не само базовите станции, но и основната мрежа.

Велан обяви още, че всички потребители на услугите на мобилния оператор ще могат да тестват мрежата, като ще получат пакети от по 500 MB безплатно.

Според Радойчич тежката метеорологична обстановка през месец март и обилният снеговалеж, който остави откъснати редица населени места, са били първият реален тест за мрежата. През цялото време услугите на Telenor остават достъпни.

Самото обновление на мрежата стартира в два града през 2014 г. - Перник и Пазарджик, а след това продължава във Варна и част от курортите, намиращи се на север от града. През лятото е извършено обновлението в София, докато в града няма толкова много хора. От Telenor разкриха още, че са успели да подновят мрежата в зимните курорти преди стартирането на сезона, а в големите градове – преди Коледа.

В резултат от нововъведенията има 125% ръст на скоростта при сваляне в София и 101% - при качване. Във Варна увеличението също е значително – 121% при сваляне и 188% при качване. Със 152% нараства скоростта на сваляне в Бургас, а тази на качване – с 239%, разкри Радойчич.

Относно плановете на Telenor за въвеждането на 4G Велан разкри, че компанията знае какво се очаква от нея и е готова да предостави услугата, но чака разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

„Наясно сме, че и другите оператори кандидатстват за получаването на честоти. Затова очакваме КРС да обяви обществена поръчка, както е по закон“, коментира Велан, допълвайки, че очаква тази процедура да бъде честна и прозрачна.

Надеждите на Telenor, че КРС ще вземе решение през втората половина на 2015 г. 

От компанията обявиха още, че не планират скоро да започнат да предлагат телевизионни услуги, подобно на другите оператори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sergo
преди 8 години
За целта, трябва да изпратите SMS с текст START на номер 500 и ние ще получите 500 MB безплатен интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още