Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Великобритания все пак ще отстрани Huawei oт 5G мрежата?

Доклад на експертите по сигурността ще бъде представен на премиера Борис Джонсън в края на новата седмица

Великобритания все пак ще отстрани Huawei oт 5G мрежата?

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Британското правителство очевидно все пак възнамерява да забрани използването на продуктите на противоречивия доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei от своята мрежа. Според материали на Sunday Times и Telegraph националната агенция за киберсигурност NCSC е стигнала до извода, с оглед на неотдавнашните мерки на правителството на САЩ, че рискът за сигурността чрез продукти от китайската компания вече не може да бъде контролиран.

Доклад на експертите по сигурността ще бъде представен на премиера Борис Джонсън в края на новата седмица, а през следващите две седмици трябва да се предприемат стъпки, за да може до края на годината да се стигне до ефективна забрана на инсталирането на компоненти на Huawei в 5G мрежата. Продуктите, които вече са инсталирани, могат да бъдат деинсталирани до 2026 или 2027 г.

Още по темата

Ако Великобритания действително забрани всички продукти на Huawei, това би било решение с мащабни последици - политически и икономически. Почти всички страни в момента се затрудняват с това как и дали да допуснат китайската компания в разширяването на телекомуникационните си мрежи. Германия все още не е решила дали да разриши оборудването на Huawei за изграждането на 5G.

Критиците смятат продуктите от Китай за риск за сигурността, а особено президентът на САЩ Доналд Тръмп е мнителен. Правителството му наложи строги санкции на Huawei в няколко кръга.

Твърдението на американското правителство: Мрежовият доставчик от Шънджън е твърде тясно свързан с китайското правителство. Huawei винаги остро отхвърля това и подчертава, че става въпрос за частна компания. Въпреки това през последните седмици китайските дипломати предупредиха, че ще има последствия, ако Huawei бъде изключен от мрежата

В зависимост от начина, по който Джонсън реагира, той ще застане на страната на правителството на САЩ или на Китай. Великобритания възнамерява да установи тесни търговски отношения с двете държави след Brexit, а отношенията и с двете е в момента са напрегнати.

Преди всичко „законът за сигурност“, въведен от Китай в Хонконг, предизвиква противоречия. Великобритания изложи дори перспективата за натурализация на жителите на бившата колония на Британската корона заради новия закон. Китай обаче гледа на това като на намеса във вътрешните работи. Действията срещу Huawei пък се очаква да задълбочат напрежението.

Още по темата

В допълнение – една евентуална забрана за Huawei ще отбележи вътрешнополитически обрат за премиера Джонсън. В края на януари правителството му реши да ограничи употребата на тези продукти, след като неговите експерти по сигурността прецениха, че рискът е управляем. Това обаче се промени, съобщават вестниците, след като правителството на САЩ забрани на Huawei да работи с американски производители на компоненти.

По-специално в редиците на консервативната управляваща партия през последните седмици се наблюдава все по-голяма критика към договореното по-рано компромисно решение и Джонсън се сблъсква със сериозна критика.

Един от най-силните критици, влиятелният депутат и председател на парламентарната комисия по външни отношения Том Тугендхат, е цитиран сега от Sunday Times с думите, че „промяната на мнението на правителството е много добре дошла“.

От друга страна, телекомуникационните компании са по-малко ентусиазирани: те многократно се застъпваха за използването на продукти на Huawei и предупреждаваха, че забраната ще забави въвеждането на 5G. Продуктите на китайския доставчик са по-евтини и по-модерни от тези на конкуренцията, поясняват те. Те ще трябва да поемат и разходите за модернизирането.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
4
 
2
преди 1 година
Няма 5G, няма наблюдения с HD качество на хората в реално време,няма Big Brother....
4
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Китайците да си обират всички *** барабар с корона вируса ....

Още от Телекомуникации
Българският спортен тотализатор внедри иновативна облачна платформа на А1