Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Видео

Оливър Рьогл: Банковият съюз ще намали рисковете и фалит като на КТБ ще е невъзможен

ЕЦБ е най-строгият регулатор, посочи председателят на управителния съвет на Райфайзенбанк България

Оливър Рьогл: Банковият съюз ще намали рисковете и фалит като на КТБ ще е невъзможен

Оливър Рьогл, председател на управителния съвет на Райфазенбанк. Снимка: Райфазенбанк

Прегледът на качеството на активите на шестте български банки от Европейската централна банка ще бъде обективен, защото местната политика няма да повлияе на резултатите. Това коментира Оливър Рьогл, председател на управителния съвет на "Райфайзенбанк България".

Банкерът е убеден, че след присъединяването на България към банковия съюз и европейския валутен механизъм на еврозоната (ERM II) фалити като този на четвъртата по големина българска банка – КТБ, и то "по толкова бърз и ужасен начин", няма да са възможни.

Още по темата

Оливър Рьогл смята, че в рамките на Европейския банков съюз не може да фалира голяма банка, а най-много някоя, която е на 15-то или 20-то място в дадена страна.

Той напомни, че някои централни банки в ЕС са под политическо влияние и за пример даде Унгария, за която не е ясно доколко е независима или е под влияние на премиера Виктор Орбан.

Под знака на ЕЦБ

Според Рьогл банковият съюз може да намали рисковете, защото „ЕЦБ е най-строгият регулатор, който може да имаме“. Той разкри, че с интерес очаква резултатите от стрес тестовете, които европейският банков регулатор провежда в шест големи финансови институции в България и напомни, че преди две години всички български банки преминаха стрес теста на БНБ.

Банкерът е сигурен, че България ще има ползи от присъединяването към валутния съюз както заради засилване на политическата тежест на страната, така и заради по-голямата стабилност на банковата система, нулевия валутен риск и намаляването на трансационните разходи.

Добромир Добрев, зам.-председател на управителния съвет на Райфайзенбанк с ресор корпоративно банкиране, каза, че увличението на цените при присъединяването ще е около 0,2-0,3%, което ще зависи от конвергенцията на българската икономика към тази на еврозоната. Той се позова на актуален доклад от ЕС, като коментира, че "не е важно, че цените ще скачат, а доходите да растат съпоставимо". „Проинфлационна спирала от Европа няма да има заради фиксирания курс към еврото, при закръглянето цената няма да е толкова голяма“, категоричен е той.

Конкуренцията при таксите за преводи

„Таксите за преводи намаляха, като тенденцията на спад започна преди години, след като финтех компаниите предложиха по-ниски цени", каза Добромир Добрев и коментира как банките ще компенсират загубата на такъв ресурс. Той е убеден, че след влизането на европейската директива на 15 декември, според която банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични преводи в евро, много от преводите ще се оптимизират и това ще се отрази в разходите на банките. Той информира, че сега цената на левовия превод е под себестойността на валутния. „Конкуренцията не би позволила поскъпване", смята банкерът. 

Перспективи пред икономиката

Анализ на Райфазенбанк България показва, че през тази година българската икономика ще нарасне с около 3,1%, публичните финанси ще се запазят стабилни, ще има увеличение на заплатите заради ниската безработица.

„Очакваме добра и динамична среда за еврозоната и за България. Изборите за Европарламент ще са предизвикателство, а големият залог ще е Brexit. Лихвите ще останат на същите нива, ЕЦБ ще ги промени през 2020 г.", прогнозира Оливър Рьогли. Той е на мнение, че в България ще има леко забавяне на растежа, който ще се движи от потреблението – с ръст от 6%, и инвестициите – 6,5%.

По думите му безработицата през миналата година беше 5,2%, но се очаква тази година да е около 5,5%, макар и „под тази в еврозоната“. „През 2018 г. имаше положителна картина на публичните финанси с бюджетен баланс от 137 млн. лева и излишък от 0,1% от БВП. За тази година очакваме слаб дефицит от 0,5% от БВП“, каза Оливър Рьогл и като минус посочи ниското ниво на преки чуждестранни инвестиции – 1,5 млрд. евро през миналата година, като очаква вложенията тази година да са в същия размер. Той отбеляза, че Сърбия и Румъния са над това ниво.

По-голям пазарен дял

В Райфайзенбанк отчетоха 7,3% пазарен дял в банковата система в момента след ръст от 4,3% през миналата година. Като постижение в банката смятат увеличението на броя на клиентите в корпоративното банкиране, които са със 182  повече и достигат до 7980.

„Но докато кредитният портфейл расте с 16%, по-слаб е темпът на привлечения ресурс. И в нашия, и в банковия сектор преобладават заемите за оборотно финансиране с дял от 56% за сметка на инвестиционното кредитиране, което е с дял от 44%“, пресметна Добромир Добрев.

Преориентиране към мобилно банкиране

Изпълнителният директор Ани Ангелова съобщи тенденции в банкирането на Райфайзенбанк, които показват поведението на клиентите, като данните са за 2018 г. на годишна база. „При гражданите кредитният портфейл нарасна с 15%, като почти хармонично нарастват и депозитите – с 17%. С 25%  е ръстът на новоотпуснатите заеми има увеличение на  пазарния дял на Райфайзенбанк при потребителското кредитиране – 11,55%, а при ипотечното – 7%. При потребителските заеми средната сума на взетите кредити расте от 15 хил. лева през 2017 г. до 16,7 хил. лева през миналата година, а вноската се вдига от 225 лева на 245 лева. Заемите са основно за ремонт, каза тя. – При жилищните кредити вече се теглят 118 хил. лева средно, докато през 2017 г. тази сума беше 106 хил. лева. Средната сума на вноската расте от 600 лева до 637 лева. Интересът е към монолитно и ново строителство.“

Ангелова потвърди, че през последните няколко години има преориентиране от онлайн към мобилно банкиране. 83% от плащанията в Райфайзенбанк са безконтактни, като 91% от тях са онлайн, а 34% от клиентите ползват онлайн и мобилно банкиране.

Вижте още по темата в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 1710   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
преди 3 месеца
Значи да обобщим - имаме арестуван гуверньор на Латвийската ЦБ, RBI - собственикът на Райфайзен БГ е разследван за пране на руски пари, в Италия спасяват почти фалирали банки с пари на данъкоплатците.
И все пак някой твърди - КТБ е невъзможно да се повтори. Дали?
КТБ беше създадена от държавата - волно или неволно чрез държането на държавни средства в нея. И беше разбита пак от държавата - в лицето на прокуратурата.
Чуха се и теории, че би могла да бъде спасена в началото, но държавата не е искала, защото е очевиден стремежът й да бъде съсипан Цветан Василев.
Не виждам как ЕЦБ би спряла или въздействала на небанковите фактори в случая КТБ. Като размер, сравнено с европейските банки, това е малка банка и дори и да надушат нещо, ще е твърде късно.
1
 
1
 
4
преди 3 месеца
Все още общественото внимания е за последиците при ситуацията с КТБ АД, а пренебрегва съществената причина за налична държавна грешка за неограничавани щети от централната банка (ЦБ).
При запазването на държавната грешка ще се запазят и условията за възпроизвеждане на ситуацията с КТБ АД, която е резултат от държавна грешка..
Сполучливият начин за подпомагане на банките е чрез държавно противодействие срещу щетите от ЦБ.
1
 
2
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
То ако имаше държава на мястото си а не мухльвци по институцийте, нямаше как да мине номера на дебелите с КТБ и без банков съюз. Европа също се сниши в полза на дебелите в случая с КТБ, така че и на тях не може да им се вярва докрая.
1
 
9
 
2
Sakamano до: Investitor33
преди 3 месеца
Ако някой е открил доходна измама и не са го вкарали в затвора, със сигурност друг ще се опита да я повтори. Въпрос на време е.
2
 
6
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да се надяваме, че никога повече няма да се повтори случаят КТБ.

Още от