IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийският регулатор разреши сделката на Walmart за Flipkart

Morgan Stanley очаква секторът на електронната търговия на Индия да расте с до 200 млрд. долара годишно до 2028 г.

09:42 | 09.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс&nbsp;</p>

Снимка: Ройтерс 

Индийският регулатор за защита на конкуренцията одобри придобиването от страна на американската верига магазини Walmart Inc на онлайн търговеца Flipkart, оценено на 16 млрд. долара. Сделката ще увеличи конкуренцията срещу Amazon.com Inc на бързорастящия пазар на електронна търговия, предава Ройтерс.

Комисията за конкуренцията на Индия (CCI) одобри предложеното придобиване на Flipkart от Walmart, предаде агенцията в публикация в Twitter в сряда.

Базираната в Арканзас Walmart обяви през май, че придобива около 77% от Flipkart за приблизително 16 млрд. долара - в най-голямата сделка за сектора на електронната търговия в Индия, за който Morgan Stanley очаква да расте до 200 млрд. долара годишно през следващото десетилетие.

Инвестицията предполага оценка от близо 21 млрд. долара за Flipkart. Сред миноритарните акционери в компанията са Binny Bansal, китайската компания Tencent Holdings, американският хедж фонд Tiger Global Management и Microsoft Corp.

Flipkart има 100 млн. потребители според сайта на компанията. Индия, чието население е над 1,3 млрд. души, се радва на бърз растеж на своята дигитална икономика с развитието на стартъпи за електронна търговия като Snapdeal и Paytm.

Инвестицията показва, че Walmart изпреварва американския си конкурент Amazon на един ключов за растежа пазар. През 2016 г. главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос обяви, че неговата компания ще инвестира 3 млрд. долара в Индия. Amazon също е отправила оферта за мажоритарен дял във Flipkart, твърдят източници. За Walmart сегашната сделка бележи най-новия ход на компанията към разширяване на международното ѝ присъствие.

Придобиването на Flipkart със седалище в Бенгалуру ще даде на Walmart, която управлява 21 магазина в Индия, по-силна позиция в третата по големина икономика на Азия. Американският концерн изпитваше затруднения да се разшири в страната през последното десетилетие отчасти поради ограничения за чуждестранните инвестиции в търговията на дребно.

Местната браншова организация - Конфедерацията на индийските търговци (CAIT), се противопоставяше на сделката Walmart-Flipkart, като заяви, че сливането ще създаде нелоялна конкуренция и ще доведе до излизане от бизнеса наа местни магазини.

В сряда CAIT заяви, че е разочарована от одобрението на CCI.

„Със сигурност ще алармираме съда срещу решението на CCI“, заяви генералният секретар на CAIT Правийн Канделуал пред Ройтерс. „CAIT свика извънредно заседание на своя управителен съвет на 19 август в Нагпур, където ще финишираме стратегията си за национално движение".

Walmart заяви по-рано, че подкрепя местното производство в Индия, като се снабдява от малки и средни доставчици, земеделски стопани и предприятия, управлявани от жени.

„Смятаме, че комбинацията от глобалния опит на Walmart и Flipkart ще начертае пътя към дългосрочен успех и ще ни даде възможност да допринесем за икономическия растеж на Индия", заяви Walmart след съобщението на CCI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още