IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Бащата” на Ikea оставя наследство за 119,7 млн. евро

Всяко от децата на Ингвар Кампрад ще получи по около 15 млн. евро

09:44 | 03.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Починалият през януари основател на Ikea Ингвар Кампрад е оставил частни активи за около 1,24 милиарда шведски крони (около 119,7 милиона евро). Това е много повече от очакваната досега сума, съобщават няколко шведски медии, които от своя страна се позовават на документи на шведските данъчни органи.

Като наследници в завещанието се споменават синовете на Кампрад  Джонас (52 години), Матиас (49 години) и Петер (54 години), както и неговата осиновена дъщеря Аника (60 години). Всеки от тях трябва да получи по 150 млн. корони (около 14,5 млн. евро). Останалите активи ще бъдат дарени чрез фондация за образование и насърчаване на бизнеса в шведския регион Норланд.

Тримата му сина също така наследяват две капиталови застрахователни полици, но не е ясно колко ценни са те. Частното състояние съдържа не само пари, но и предмети на изкуството, порцелан, керамика и други предмети за 3,7 млн. крони (около 360 000 евро), съобщава шведският вестник Expressen, цитиран от DPA.

Въпреки това наследниците трябва да почакат малко, преди да им бъдат изплатени парите, тъй като част от активите са инвестирани в акции и фондове, които първо трябва да бъдат продадени. Според Expressen това може да се случи до края на годината или дори в началото на следващата година. Тогава и фондацията ще получи парите си.

Между другото съпрузите на децата няма да се възползват пряко от наследството, защото в завещанието съществува клауза, която изключва те да получат пари в случай на смърт или развод от потомците на Кампрад.

Основателят на Ikea бе смятан за един от най-богатите хора в света. Приживе се смяташе, че предполагаемото му общо богатство възлиза на около 469 млрд. корони (около 45,3 млрд. евро) - до голяма степен свързано с компанията Ikea и семейната фондация.

И въпреки че редовно присъства в класациите на списание Forbes за най-богатите хора в света, а през 2010 г. състоянието му беше оценено на 23 млрд. долара, Ингвар Кампрад е пословичен със своята пестеливост. С избелялото си палто, тъмните диоптрични очила и износените обувки шведът приличаше на най-обикновен пенсионер, живеещ в лишения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Ключова дума е фондацията май :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още