Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Ценовата война срина печалбата на Ryanair с една пета

Свръхкапацитети, Brexit и кризата с Boeing 737 Max също се отразяват негативно

Ценовата война срина печалбата на Ryanair с една пета

Снимка: Ройтерс

Неяснотата около процеса по  Brexit и ожесточените ценови войни донесоха срив в печалбата на най-голямата европейска бюджетна авиокомпания Ryanair за първото фискално тримесечие. През месеците от април до юни ирландската компания отчита печалба от 243 млн. евро, което е с 21% по-малко от година по-рано, както обяви в понеделник в Дъблин превозвачът. Ryanair приписва спада, наред с другото, и на свръхкапацитета в Германия.

Въпреки че броят на превозените пътници и приходите се повишават с по единадесет процента, това беше възможно само защото Ryanair понижи цените на билетите средно с шест процента. Допълнителните приходи, например за места по желание, спадат.

Още по темата

Повишените разходи за гориво, летищни такси и персонал обаче понижават печалбата. Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри вече предвиди това и за текущата финансова година обяви очаквания за печалба от 750 до 950 милиона евро - на практика най-много колкото през предходната година. Сега ръководството се придържа към тази прогноза.

Забраната за полети с Boeing 737 Max, чиито доставки се очаква да бъдат значително забавени, също създава проблеми за конкурента на Easyjet. О'Лиъри бе по-песимистичен по отношение на очакванията за растежа на броя пътници. За настоящата финансова година до края на март 2020 г. той очаква повече от 152 милиона пътници, с около един милион по-малко от миналата година.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Коронакризата вкара Hugo Boss в тъмночервената зона на загубите