IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година по-късно: Токио има своята Олимпиада

Императорът на Япония Нарухито откри официално олимпиадата, повтаряйки ролята на дядо си, който откри последните Игри в Токио през 1964 г.

18:43 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

С изключително красива четиричасова церемония бяха открити 32-ите олимпийски игри в японската столица Токио. Най-голямото спорно събитие стартира година по-късно, след като през 2020-а беше отложено заради пандемията от коронавирус.

Небето над Националния стадион в Токио се освети от фойерверки, които отбелязаха началото на спектакъла в чест на най-добрите спортисти в света, които ще се състезават на фона на пандемията от Covid-19.

Императорът на Япония Нарухито откри официално олимпиадата, повтаряйки ролята на дядо си, който откри последните Игри в Токио през 1964 година. Нарухито е присъствал на церемонията тогава, въпреки че е бил едва 4-годишен.

"Обявявам 32-е летни олимпийски игри за открити", каза императорът.

Олимпийският факел беше внесен на стадиона от няколко известни японски известни личности и спортисти, параолимпийци и талантливи млади спортисти. Последният факлоносец беше световната номер 2 в женския тенис и носителка на четири титли от турнирите от Големия шлем Наоми Осака, която запали красивия жертвеник на стадиона.

За първи път в историята за поддържане на олимпийския огън се използва водород с цел опазване на околната среда.

Церемонията се проведе без публика, а на олимпийския стадион с капацитет 68 хиляди места имаше едва около 900 официални лица и 3500 журналисти.

Първата дама на САЩ Джил Байдън и президентът на Франция Еманюел Макрон бяха сред официалните лица.

Президентът на МОК Томас Бах произнесе своята реч, която беше в дух на солидарност и надежда.

„Днес е момент на надежда. Много е различно от това, което си представяхме, но нека се наслаждаваме, защото най-накрая след всички трудности сме отново заедно. Спортът отправя послание за солидарност, за мир и устойчивост. Това ни дава и надежда за бъдещето", каза Бах.

„Не бихме могли да бъдем тук без нашите японски домакини, към които можем да изразим само преклонение и уважение. Изказвам на всички в Япония своята и на всички спортисти благодарност. Вие спортистите преживяхте труден период, в който не знаехте дали ще можете да тренирате отново и кога. Вие сте истински олимпийски спортисти и ни вдъхновихте в Международния олимпийски комитет да работим, за да проведем тези олимпийски игри. Чувството да бъдем заедно е светлина в края на тунела", подчерта Томас Бах.

Преди началото на церемонията няколкостотин души протестираха пред олимпийския стадион и скандираха лозунги против провеждането на Игрите. Виковете им можеха да бъдат чути вътре по време на по-тихите части от церемонията.

Темата на спектакъла е "Движение напред" и е насочена към глобалната здравна криза, която принуди отлагането на игрите в Токио за една година, както и възстановяването на Япония след най-тежкото земетресение в историята й през 2011 година.

Почетени с минута мълчание бяха жертвите на пандемията от КОВИД-19, както и тези от ядрената катастрофа от 2011 година във Фукушима, предизвикана от мощно земетресение и цунами.

Членовете на израелския олимпийски отбор, убити от палестинци на Олимпийските игри през 1972-а в Мюнхен, бяха почетени също с минута мълчание, което се случва за първи път.

Носителят на Нобелова награда за мир Мухамад Юнус от Бангладеш получи олимпийския лавров венец на церемонията.

81-годишният Юнус ще бъде вторият носител на лавровата награда - нова традиция, създадена от МОК преди Игрите в Рио 2016 година, когато тя беше връчена на бившия кенийски бегач Кип Кейно.  Юнус, социален предприемач, банкер и икономист, получи Нобелова награда за мир през 2006 година за иновации в концепциите за микрокредитиране и микрофинансиране.

Спортисти, съдии и треньори положиха олимпийска клетва. Текстът беше актуализиран преди Олимпийските игри в Токио, като бяха добавени думи за равенството и антидискриминация.

„Обещаваме, че ще участваме в тези олимпийски игри, спазвайки правилата, по които се провеждат, в дух на честна игра и равенство. Ние сме ангажирани със спорт, свободен от допинг, измами и всякаква дискриминация. Ние го правим в името на честта на нашите отбори, при спазване на основните принципи на олимпизма и за промяна на света към по-добро с помощта на спорта", прочетоха клетвата двама японски спортисти. 

На олимпиадата в Токио участие ще вземат около 11 хиляди спортисти от 206 делегации и 205 страни, а България ще бъде представена от 42 състезатели.

339 комплекта медали ще бъдат раздадени в Токио в 50 дисциплини и в 33 вида спорт. По традиция отборът на Гърция, домакин на първата олимпиада, първи излезе на стадиона за парада на нациите, а домакините от Япония бяха последни.

Тимът на бежанците, който за втори път в историята участва на олимпийски игри, дефилира втори.

Знаменосци на българската делегация бяха Мария Гроздева и Йосиф Миладинов, а в нея бяха още Дейвид Хъдълстоун, сестрите Линда и Джема Зечири, състезателите по плуване Диана Петкова и Калоян Левтеров и други.

За първи път по-голяма част от знаменосците бяха мъж и жена, а сред тях бяха легендарни спортисти като Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка), Петра Квитова (Чехия), Сю Бърд (САЩ) и други.

За Япония знаменосци бяха баскетболистът от НБА Руи Хачимура и двукратната световна шампионка по борба Юи Сусаки.

Общо в парада на нациите участваха около 6000 спортисти.

Церемонията завърши с много фойерверки над стадиона.

Олимпийските игри в Токио ще продължат до 8 август.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още