IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony не успя да изпълни годишната си цел за продажбите на PlayStation 5

Компанията отчете 7% спад на печалбата си за годината

11:55 | 14.05.24 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Sony отчете спад от 7% на годишната печалба за фискалната си 2023 г., повлечена надолу от по-слабите резултати на подразделението за финансови услуги, пише CNBC.

Компанията също така не успя да изпълни прогнозата за годишните приходи от продажби от звеното за гейминг конзолите PlayStation 5.

Японският гейминг гигант отчете общо приходи от 13 трлн. йени (83 млрд. долара) за 2023 г., което представлява увеличение с 19 на сто на годишна база.

Оперативната печалба на Sony за цялата година обаче е 1,2 трлн. йени (7,7 млрд. долара), т.е. със 7% по-малко спрямо предходната година.

Sony не успя да изпълни ревизираната надолу цел за продажбите на PlayStation 5. Фирмата заяви, че продажбите на ключовата ѝ конзола са достигнали общо 20,8 млн. през фискалната 2023 г.

Това е малко по-ниско от ревизираната цел за 21 млн. броя, която Sony разкри пред инвеститорите през февруари. Преди това компанията прогнозира, че PlayStation 5 ще продаде 25 млн. бройки за цялата година.

Sony заяви, че бизнесът ѝ с финансови услуги е основният сегмент, който оказва натиск върху печалбата ѝ.

През 2023 г. оперативната печалба на подразделението за финансови услуги е достигнала 173,6 млрд. йени, като е записала 22,5% спад на годишна база, след леко повишение през 2022 г.

Същевременно компанията се е сблъскала с по-слабо представяне на своя I&SS бизнес, в който попадат чиповете. Той отчете оперативна печалба от 193,5 млрд. йени, с 9% по-слабо спрямо 2022 г.

Sony заяви, че прогнозира спад на общите приходи на групата за настоящата фискална година. Компанията очаква приходите ѝ от продажби да достигнат 12,3 трлн. йени за годината до края на март 2025 г., понижавайки се с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още