IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony планира да листне финансовия си бизнес през 2025 г.

Японската група отчете 10% ръст на оперативната печалба

09:53 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Оперативната печалба на Sony е нараснала с 10% през третото тримесечие, изпреварвайки прогнозите, подкрепена от силата на финансовия, филмовия и музикалния бизнес на компанията, предава Ройтерс.

Японската група, която миналата година заяви, че проучва възможността за частично отделяне на своя финансов бизнес, заяви, че планира да листне Sony Financial Group през септември 2025 г. Sony добави, че ще запази дял от малко под 20% в звеното, докато се фокусира върху разширяването на развлекателните предложения и графичните сензори.

Известна като изобретателя на Walkman, Sony се трансформира от производител на електроника в гигант, занимаващ се с технологии, филми, музика, игри и чипове.  

Печалбата на гиганта за периода октомври-декември е достигнала 463,3 млрд. йени (3,08 млрд. долара), като е надминала средната прогноза на 11 анализатори, анкетирани от LSEG, за 428 млрд. йени.

Sony заяви, че е продала 8,2 млн. броя PlayStation 5 през третото тримесечие, което обхваща ключовия сезон на пазаруване в края на годината. За сравнение година по-рано компанията беше продала 7,1 млн. бройки.

Инвеститорите следят отблизо продажбите на конзоли за признаци на забавяне на инерцията. Sony беше казала, че се прицелва към продажбата на 25 млн. бройки PS5 през тази фискална година, но е продала общо 16,4 млн. към края на декември.

Оперативната печалба на бизнеса с игри е спаднала с около една четвърт, засегната от по-високата загуба от хардуер, поради промоции и по-слаби продажби на собствени заглавия.

Sony твърди, че е продала 10 млн. копия от „Marvel’s Spider-Man 2”, която пусна на 20 октомври. Компанията пусна по-лека версия на конзолата от ноември, за да подкрепи продажбите си.

Миналата седмица Nintendo повиши своята прогноза за годишните продажби на конзолата Switch до 15,5 млн. бройки, спрямо по-ранната за 15 млн. Това се случва, докато базираната в Киото компания удължава жизнения цикъл на своята остаряваща конзола.

Производителят на Xbox – Microsoft, трябва да сподели новини за своя бизнес с игри в четвъртък.

Sony, водещ производител на сензори за изображения за смартфони, заяви, че печалбата на подразделението за чипове е нараснала с 18 на сто благодарение на по-високите продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още