IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи основната лихва до 0,05%, еврото пое рязко надолу

Според Ройтерс банката ще започне до края на годината програма за изкупуване на активи на стойност до 500 млрд. евро

14:54 | 04.09.14 г. 63
ЕЦБ понижи основната лихва до 0,05%, еврото пое рязко надолу

Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада до голяма степен пазарите, понижавайки още лихвените ставки в еврозоната през септември.

Институцията понижи основния си лихвен процент по рефинансиране от 0,15% на 0,05% – най-ниската ставка от създаването на еврозоната през 1999 г. В същото време отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ бе снижена още - от -0,1% на -0,2%. Ставката по пределното кредитно улеснение за банките пък бе понижена от 0,4% до 0,3%.

Според информация на агенция Ройтерс централните банкери са обсъждали реализирането на програма за покупки на обезпечени с активи ценни книжа (Аsset-Backed Securities – ABS) на стойност до 500 млрд. евро. Пазарът сега очаква изявлението на президента Марио Драги, който вероятно ще обяви новите мерки по време на пресконференцията си, насрочена за 15:30 часа българско време.

Програмата ще бъде с продължителност от три години и ще включва ABS, както и покрити покупки на облигации. ЕЦБ може да започне изкупуването на активи още през тази година, заявиха хората, запознати с дискусиите, пред агенцията.

В началото на юни освен че понижи основната си ставка по рефинансиране, европейската банка съобщи, че ще реализира нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн целeви размер от 400 млрд. евро.

Публикуваните в края на миналия месец данни показаха, че инфлацията в еврозоната е продължила да се забавя през август. Растежът на потребителските цени отстъпи до 0,3% на годишна база спрямо 0,4% през юли, каквито бяха и предварителните прогнози на Евростат.

Същевременно равнището на безработица във валутния съюз през юли се запази при 11,5%, каквото бе и месец по-рано.

Непосредствено след решението еврото очаквано пое рязко надолу, спадайки с 0,78 на сто до 1,3047 долара.

Междувременно подхождайки според очакванията, Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%. Обемът на годишните покупки на активи също остава неизменен при досегашното ниво от 375 млрд. паунда.

Данните за растежа на заплатите бяха в основната на дискусиите преди заседанието. Основните опасения са свързани със слабия ръст на заплащането, който изостава значително спрямо инфлацията. Ниските заплати предизвикаха АЦБ да понижи оценката си за ръста на годишните постъпления на домакинствата от 2,5% до 1,25%.

Известни притеснения за централните банкери на Острова предоставя и референдумът за независимост на Шотландия, насрочен за 18 септември. В един от последните си анализи анализаторите от Capital Economics изтъкнаха като едно от най-големите предизвикателства за Шотландия, ако тя избере независимостта, решението за валутата и последващите паричните условия.

Три са вариантите пред Глазгоу в случай, че приеме независимостта: запазване на британския паунда, влизане в еврозоната или обособяване на собствена валута: шотландски паунд.

"Каквато и валута Шотландия да избере, изглежда вероятно британският паунд да отслабне в близкото бъдеще", изтъкнаха от Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 9 години
доста едностранчив подход.1. Идеята на обезценката на валутата на страни с изградено производство е ДА СИ СТИМУЛИРАТ ИЗНОСА И ТАКА ДА УВЕЛИЧАТ ПРОИЗВОДСТВОТО. Никъде не съм поддържал тезата,че ще се вижее от заеми и няма да се произвежда !! Точно обратното - ясно ти казах няколко пъти, че себестойността на продукта и услугата става изгоден !! 2. Еворпа е различна от Америка, брато, а и никъде не съм твърдял,че QE тук трябва да се прави в размерите и обемите на ФЕД! И на малките деца е ясно,че Американците са ***, но това е друга тема на разговор. 3. И аз искам Ламборгини, *** не мога си купя още. Така че златния стандарт го забрави. Ние не говориме за желания, а за доводи.Аз ти изложих моите - ти все още не си ми дал нищо,освен саркастични подмятания, а аз просто искам да чуя ЗАЩО свалянето на курса на еврото е ЛОШО, при положение, че от години е прекалено завишено?Искам ясно да ми отговориш с доводи, без да развяваш бъдещето на спестяванията ми и децата, плс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 9 години
Нито па аз - ти сигурно повече ги умееш нещата, така че немедленно върви и кажи на Драги, че нищо не разбира от икономика и банки....Моите аргументи ги изложих. В нито един от постовете ми няма и намек за прилагане САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ПЕЧАТАНЕ ! Това, ясно заявявам още веднъж, не е панацея и само по себе си не може да реши нищо. разхлабената монерарна политика ще има смисъл само тогава, когато се прилага по време на криза и в съчетание с ред други мерки - насърчаване на потреблението, насърчаване на инвестициите, производството и износа. Вместо да крещите като павиани, по-добре погледнете графиките от последните години - висчко е сг.внено в Европа !! Ако девавлацията на еврото е толкова еретично нещо, защо досега като беше силно икономиката не е цъфнала? Ами допреди месец и нещо беше почти 1.4$...А помниш ли 2008 когато стана 1.6? А помниш ли 2000 когато беше по-слабо от долара? Обясних каквото исках да обясня. Очевидо е, че такава поиция най-после се прие и от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 9 години
lohz и milioner4e, мога да предположа, че сте чели прекалено много учебници по икономика, предполагам с такова више образование сте. Тези учебници са си жива мозъчна промивка. Когато бях младо студентче и аз вярвах в тея глупости. Дори имах някво представяне за монетарната политика в час по упражнения. Ще ме прощавате но тогава най-великия даскал икономист в специалността каза: "Всички се учим от американците за икономика и капитализъм - те са пионерите". Истината е, че само при тях е възможно да стане това, което пише по учебниците и никъде другаде. Питай Бай Абе, чиято Абеномика издиша въпреки, че печата и олабва политики вече 5 години. Истината е, че в ЕЗ различните държави имат различна нужда от ликвидност или лихвен процент. А единната валута с нейната единна политика би помогнала в ДАДЕН МОМЕНТ на едни, а другите да ги закопае. Но това няма да го видиш в учебниците, защото те освен, че трябва да се четата, след това трябва да се разсъждава върху тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 0
QUANTUM
преди 9 години
Ами да печата, Роналдо (Кристиано) нали ще трабва да мине в МЮ. Взема МЮ пари от някоя банка, банката секюритизира дълга и го продава на ЕЦБ. Така всички ние ставаме спонсори и донори на безумни неща...Парите дето се печатат попадат в портфейлите на няколко чичковци. Те си накупуват имоти и каквото им потрябва...Чак след време, евентуално парите може да достигнат до обикновенните хора, затова няма и да има инфлация...да не се чудят защо. Парите напечатани от ФЕД отиват на депозит обратно по сметки във ФЕД, отидоха и на борсата, реално какво спечели обикновенния човек, ами едно голямо нищо....Както казва Сорос:"Всяка една цивилизация, попада в собсвения си капан и загива. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 0
trendline
преди 9 години
Уважавам мнението на всички. Жалко за каруцарския език, който измести от много време добрия тон във форума на Инвестора.Междувпрочем нали затова е премахнат златния стандарт - за да се правят пари и печалби от нищото (чистия въздух и той си има цена).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
за моите доводи които не съм дал ми ето прочети айде не кажеш, че не е американски източника ...The Fed Is Not Printing Money, It's Doing Something Much Worsehttp://***.forbes.com/sites/johntamny/2014/03/09/the-fed-is-not-printing-money-its-doing-something-much-worse/....Implicit in quantitative easing is the horribly obtuse notion that central banks can produce real economic growth through their monetary machinations. If only life were so simple.Back in the world of the reasonable, the sole purpose of money is as a stable measure of value that facilitates the exchange of goods and investment. ....Така сега отправям въпроса към икономисчетата от изгорелото ... Do you have somthing valuable, that i can sell any goods to you ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
обясни го тва на господата milioner4e и lozkhris аз не искам да се занимавам повече, те не ме разбират, за тях това е нормално и такива мерки трябва да се взимали. Ако това беше ок, защо да не се наредим всички пред ЕЦБ и само да си пълним джобовете, за кво да работим като пари има и с лопати да ги ринеш. За какво въобще да произвеждам нещо - като мога да взема кредит, като не мога да го изплатя, ще взема нов и нов и още един и още един... на ниски лихви, мисля, че няма проблеми цял живот на кредит и в един красив момент, пенсионер после към вечните ловни полета и това е живота ..... :)))) заемите да си ги оправя ЕЦБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 0
trendline
преди 9 години
За пореден път са наказани спестителите. В т. ч. и спестилите за старини. Това не е ли подигравка с хората? който живее според възможностите си в дългосрочен план го отнася.То ако става да се живее само с печатане на пари да потърсим пак Жан Виденов.Сегашната ситуация е такава , че друго решение не може да се приложи при условие, че всички централни банкери печатат пари като изоглавени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
ЪЪЪЪЪ пардон. Ама и аз защитавам мерките на Драги и свалянето на еврото. Не така лошо с УНСС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Причината, другарю, е че този към който мислиш да изнасяш в момента в който усети напрежение подобно на това, заради което самият ти печаташ, ще постъпи по същия начин. Тогава съответно неговият бизнес става по конкурентен от твоя и състезанието вместо между бизнеси се премества между това коя централна банка ще напечата повече... Това нито е банков, нито нормален бизнес... ш *** извиняваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още