IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи основната лихва до 0,05%, еврото пое рязко надолу

Според Ройтерс банката ще започне до края на годината програма за изкупуване на активи на стойност до 500 млрд. евро

14:54 | 04.09.14 г. 63
ЕЦБ понижи основната лихва до 0,05%, еврото пое рязко надолу

Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада до голяма степен пазарите, понижавайки още лихвените ставки в еврозоната през септември.

Институцията понижи основния си лихвен процент по рефинансиране от 0,15% на 0,05% – най-ниската ставка от създаването на еврозоната през 1999 г. В същото време отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ бе снижена още - от -0,1% на -0,2%. Ставката по пределното кредитно улеснение за банките пък бе понижена от 0,4% до 0,3%.

Според информация на агенция Ройтерс централните банкери са обсъждали реализирането на програма за покупки на обезпечени с активи ценни книжа (Аsset-Backed Securities – ABS) на стойност до 500 млрд. евро. Пазарът сега очаква изявлението на президента Марио Драги, който вероятно ще обяви новите мерки по време на пресконференцията си, насрочена за 15:30 часа българско време.

Програмата ще бъде с продължителност от три години и ще включва ABS, както и покрити покупки на облигации. ЕЦБ може да започне изкупуването на активи още през тази година, заявиха хората, запознати с дискусиите, пред агенцията.

В началото на юни освен че понижи основната си ставка по рефинансиране, европейската банка съобщи, че ще реализира нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн целeви размер от 400 млрд. евро.

Публикуваните в края на миналия месец данни показаха, че инфлацията в еврозоната е продължила да се забавя през август. Растежът на потребителските цени отстъпи до 0,3% на годишна база спрямо 0,4% през юли, каквито бяха и предварителните прогнози на Евростат.

Същевременно равнището на безработица във валутния съюз през юли се запази при 11,5%, каквото бе и месец по-рано.

Непосредствено след решението еврото очаквано пое рязко надолу, спадайки с 0,78 на сто до 1,3047 долара.

Междувременно подхождайки според очакванията, Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%. Обемът на годишните покупки на активи също остава неизменен при досегашното ниво от 375 млрд. паунда.

Данните за растежа на заплатите бяха в основната на дискусиите преди заседанието. Основните опасения са свързани със слабия ръст на заплащането, който изостава значително спрямо инфлацията. Ниските заплати предизвикаха АЦБ да понижи оценката си за ръста на годишните постъпления на домакинствата от 2,5% до 1,25%.

Известни притеснения за централните банкери на Острова предоставя и референдумът за независимост на Шотландия, насрочен за 18 септември. В един от последните си анализи анализаторите от Capital Economics изтъкнаха като едно от най-големите предизвикателства за Шотландия, ако тя избере независимостта, решението за валутата и последващите паричните условия.

Три са вариантите пред Глазгоу в случай, че приеме независимостта: запазване на британския паунда, влизане в еврозоната или обособяване на собствена валута: шотландски паунд.

"Каквато и валута Шотландия да избере, изглежда вероятно британският паунд да отслабне в близкото бъдеще", изтъкнаха от Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Нищо не е искала Германия колегас, там и се казва кво да става от нейните пазители на златото което не е нейно вече. А до колкото за еврото ще те попитам само веднъж, за бизнеса и кредитите добре ли е ? - тук и аз знам отговора.За твоите и на хората спестяванията и един ден за живота на децата ни добре ли е ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
lozkhris
преди 9 години
Смисъл има, стига да си смислен. Не може всички да са на едно мнение, но все пак ако пробваш да обясниш защо на Европа в момента НЕ и трябва слабо евро / покупките ти в магазините не са аргумент, твърдо / вместо да сипеш попържни, то със сигурност ше се получи нормална дискусия, а не каруцарска конверсация между чалгари. Аз твърдо заемам позицията за слабо евро, защото това силно ще помогне на износителите,ще размие дълга / напр гръцкия/,ще подпомогне кредитирането и най-вече, ще направи Европа по-евтина,ерго ще подпомогне силно и туризма. Инфлация няма, безработицата е чудовищна, освен Германия никой не може да изнася извън ЕС, а ти се вайкаш, че паднало еврото?! Ми не само пада, а трябва да падне още, *** много още !! Когато стане около 1.10, тогава ще е около справедливата си стойност.Не забравяй, че като го въведоха курсът беше 1.15$. А 2000 година еврото беше даже по-слабо от долара за доста време - Германия така искаше тогава. Е... що никой не ропта тогава?!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
milioner4e
преди 9 години
Ако ги беше държал в долари са щеше да си купиш повеч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
не знам в магазина като влезна не ми искат нещо различно от евро, в кво да ги държа според теб, я дай една идея в долари, паундове, йени, нещо ненапечатано още ... ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 8
lozkhris
преди 9 години
Братле, разбери, че със силна валута никаква икономика в криза не се оправа !! Тези мерки даже са закъснели - трябваше да се случат още 2010 и сега вече можеше Европа да е в много по-добро състояние. Набий си го в главата, че досега това силно евро обслужваше само Америка и Германия! И че трябва да падне още, още , още !!!! Докато не видиш паритет с долара - оправия не чакай !! Има производители и износители не само в Германия, има и в другите страни.А ако ти не си разбрал досега защо еврото беше толкова силно - верно треа се вурнеш в УНСС или където там си учил....Печатането не е панацея, но без него не може в един момент. Което па не значи, че само с печатане се оправят нещата, естествено...Но Европа има да върши реформи и ако продължи да ги прави, след известно време ще е икономика номер едно в Света.Ако не, обаче ,само с "финансова консолидация" и с *** бюджетни рестрикции ще си докара само и единствено тотален крах. Така че ЕЦБ - напред и сваляне на курса на еврото !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
milioner4e
преди 9 години
Хахаха, е ти или нямаш позиции наистина или си мечтата на всеки малко повече прекарващ време четейки средностатистически валутен играч. От 2 седмици гърми света, че Драги ще намаля лихвата, че ще има програми за изкупуване на токсични активи, а той си държал парите в евро. Пффф, поне на демо сметка да си пак няма лошо поне ще научиш някоя новост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
не аз нямам позиции на евра или на индекси и не ползвам стопове, не ми се губят пари .. :), ядосвам се че обезценяват парите и работим за тоя дет клати гората, верно и аз се чудя за кво се ядосвам.... За вестници работим ама няма кой да ги чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Нещо различно от "***". Не мога да повярвам какво чета. Еврото потъвало в дълг. Ши падна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Кви стопове са му изгърмяли на този бе, той стоп едва ли е чувал ( са ше ми удари една майка,леля и тем подобни). Ти не виждаш ли той какви ги блещи. Упс, няма как да видиш те му изтриха коментарите. Хвала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
админите ме знаят те са ми свикнали :)) дали са празни все тая, важното е, че ТИ и АЗ и всеки един олигорен позлващ Евро потъва в ДЪЛГ, който не МОЖЕ да бъде платен. Не знам у УНСС кво учите наистина не знам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още