IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Това, че в България кредитите са по-скъпи, са градски легенди

Между банките няма картел за поддържане на високи лихви по кредитите, категоричен е банкерът

07:56 | 19.04.11 г. 75
Автор - снимка
Създател
<p>Левон Хампарцумян.<i> Снимка: Уникредит Булбанк</i></p>

Левон Хампарцумян. Снимка: Уникредит Булбанк

Левон Хампарцумян отхвърли спекулациите, че между банките в България има картел за поддържане на високи лихвени проценти по кредитите. „Картелно споразумение със сигурност няма, това беше проверявано от КЗК”, посочва председателят на Асоциацията на банките в България и председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк в интервю за БТА.

Банките имат различни акционери, различни търговски политики, различни възможности, а това, че лихвите у нас са по-високи в сравнение с други страни е градска легенда. Ние трябва да се сравняваме със страни като Румъния и Сърбия, където лихвите са по-високи, отколкото в България. Ако се сравняваме с Гърция, Гърция независимо че има икономически трудности, е 10 пъти по-голяма икономика от българската и е страна-член на еврозоната, обясни Хампарцумян.

Банките няма да се стремят да догонват инфлацията и да увеличават лихвите по депозитите, защото здравословното състояние за всяка икономика е доходността от депозити да е по-ниска от инфлацията.

Два конкурентни процеса в българската икономика ще покажат какво ще бъде движението на лихвените нива у нас през тази година, смята банкерът. От една страна подобряването на условията в българската икономика ще води до по-ниски лихви и увеличаване на конкуренцията между банките, а от друга страна се увеличава основната лихва в еврозоната и това може да доведе до леко поскъпване на кредита - с до половин - един процент.

Засега не е ясно кой от двата процеса ще надделее, но със сигурност за понижаването на лихвите по кредитите основен принос ще има съживяването на икономиката, коментира Левон Хампарцумян.

При икономически растеж веднага ще тръгне и процес по намаляване на лихвите. Колко бързо ще го усетим по джоба си и колко бързо ще тръгне този процес зависи от това, колко добре се развива българската икономика, посочи банкерът.

Ако се стремим изкуствено да поддържаме ниски цени, това ще означава, че относително обедняваме спрямо света. Усилията ни трябва да бъдат насочени към това да осигурим икономически растеж, който да догонва и надхвърля инфлацията, заяви Хампарцумян.

Това е по-добрият сценарий, отколкото да имаме изкуствено задържане на ниски цени и дори дефлация, намаляване на цените на фона на стагнираща икономика и инфлация в останалата част на света, отбеляза той.

Няма как да имаме лихви, които да дават положителна доходност спрямо инфлацията и евтини кредити, защото кой ще плати сметката по средата, коментира председателят на Асоциацията на банките в България.

Той каза, че банките имат интерес от относително ниски лихви по депозитите, стопанска активност, която през частично кредитиране и частично използване на капитала на предприемачите да доведе до нов продукт и благоденствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
И не, не съм комунист. Просто съм привърженик на правилото, че с другите трябва да се постъпва само така, както би искал те да постъпват с теб. Което в случая с рентите и лихвите значи, че не искам нито да бъда лихвар или рентиер нито да плащам ренти и лихви. Което по-конктретно значи, че ако зависи от мен, инфлация не трябва да има (за да не се краде скрито от спестителите), но не трябва да има и гарантирани депозити (за да не се печели гарантирано от лихварство). И смятам, че такава икономическа система би могла да съществува. Естествено, с голямо съкращаване и оптимизиране на държавните разходи и особено на военните и пенсионните такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Кое е безплатният обед на рентиерство на ЗАКОННИТЕ ти спестявания ?------------------------Много просто - лихвата (ако е над инфлацията) е безплатния обяд. Доколкото за повечето хора парите са резултат от труда им, то честното е, срещу своя труд, да получат точно толкова, колкото самите те са получили. Ако искат да получат ПОВЕЧЕ (чрез заем с ЛИХВА), то естествено, това трябва да се вземе от някъде и някой трябва да го изработи и плати. Просто е. Парите са само инструмент за размяна. Когато започнат да се използват и като стока (да се дават на заем и С ЛИХВА), това вече изкривява нещата. И ако има система, която гарантира заемите с лихва над инфлацията, то тя би гарантирала и неограниченото забогатяване (при това експоненциално - в геометрична прогресия!) на лихварите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Идеята е ПАЗАРА да определя колко да се пести и каква да е лихвата.---------------------Не точно. Идеята е пазара да се стимулира да работи на по-бързи обороти. Щото нали знаеш - човек знае и 2 и 200. И това става чрез хартиените пари, кредитната система и инфлацията. Ако минем на злато нещата ще се случват много по-бавно. А за завладяване на жизнено пространство, на бялата раса и е била нужна по-силна икономика. И с помощта на кредитната система това е станало. Сега обаче нещата вече не са същите. И следва смяна на парадигмите. Та ще видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
ха ха ха феномен е използван в смисъл който май не разбираш . Разбира се че е умишлена ( инфлацията ) ! "А да си рентиер разбира се е най-сладкото нещо на света. И всеки за това мечтае - другите да работят, а той да получава. Обаче нали знаеш, че безплатен обяд няма и тия дето работят не са толкова глупави. "Мноооогоооо си се объркал мили. И не ми отговори на въпроса май наистина си КУМУНИСТ !!!Кое е безплатният обед на рентиерство на ЗАКОННИТЕ ти спестявания ?И да знаеш ви е кумунистите верно мечтатете други да работят за вас ама сте толкова зле че само на измама и кражба го удряте иначе загивате от конкуренцията. А тия дето работят НАИСТИНА СА ГЛУПАВИ щом не могат да равотят за себе си !!!! Поздрави и успех :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 13 години
ИНФЛАЦИЯТА Е МОНЕТАРЕН ФЕНОМЕН---------------Дани, това е един от най-големите митове! Инфлацията е умишлено поддържано явление. Т.е. не е феномен. Няма никакъв проблем да се спре инфлацията (като просто централните банки спрат или ограничат финансирането), но тогава при тези големи държавни разходи ще спре и икономиката или ще работи доста по-бавно. Което не е изгодно за някои хора....А да си рентиер разбира се е най-сладкото нещо на света. И всеки за това мечтае - другите да работят, а той да получава. Обаче нали знаеш, че безплатен обяд няма и тия дето работят не са толкова глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Рико ЦЯЛАТА ПЕНСИОННА система е ПИРАМИДА и то не само в БГ !Инфлацията и ТРЯБВА на банковата системата защото парите се СЪЗДАВАТ от ВЪЗДУХА като дългове , а ЛИХВАТА на тези дългове трябва да дойде от някъде !!!! Капиш !Няма лошо да си рентиер. Света е бил на златен стандарт и 5000 г. бе пи4 и като гледам НЕ Е СПРЯЛ да се развива ! Идеята е ПАЗАРА да определя колко да се пести и каква да е лихвата. Я да те попитам ти КУМУНИСТ ЛИ СИ ? Защото само те вярват че ГРУПА от 10 тикви могат БЕЗПОГРЕШНО да определят колко да е лихвата ..ха ха ха...Истината е че тези 10 тикви ОБСЛУЖВАТ интереси ОГРАБВАЙКИ спестябанията на БАЛЪЦИТЕ ! И стига сте писали глупости тука !ИНФЛАЦИЯТА Е МОНЕТАРЕН ФЕНОМЕН и ако ги немаше хартиените пари НЯМАШЕ да има инфлация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 0 rate down comment 0
DADA
преди 13 години
Бившият приватизатор изкърти мивките, а за вас дето спорите, не знам какво сте учили:http://en.wikipedia.org/wiki/Inflation-indexed_bondВсе си мисля, че която и да е от изброените държави е по-безрискова, от която й да е българска банка, барабар с държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
И разбира се, тук идва проблема споменат от Дани, а именно, че пенсионерите дефакто се явяват рентиери. И ако от една страна трябва да се бори рентиерството (като непроизводителна дейност), от друга пък се подкопава пенсионната система (която е базирана на идеята за получаване на ренти). И това мисля е голямата дилема към днешна дата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
А това, да има достатъчно стимули за спестяване (по-точно казано - да ИЗГЛЕЖДА че има) вече се решава по друг начин - чрез манипулиране на статистиките за инфлацията. Така спестителите си мислят, че спестяват или не губят чак толкова много, а всъщност реално губят доста повече. Но пък така печелят и се помага на кредитополучателите, които се смятат за активната част на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Добре, ама аз не съм казал "ниски лихви по депозитите". Казах МАЛКО по-ниски от инфлацията (така че да не се стига до твоя сценарий). Ако ЕЦБ (или която и да е друга банка) толкова държеше на спестяванията, щеше да държи инфлацията (или поне да опитва) на нула, а не на 2-3%. Но това не е така - поддържа се умишлена инфлация, която леко да подбутва към харчене, но същевременно да помага малко и на кредитополучателите. Т.е., идеята е, че според тази теория (и практика!), се поддържа такава инфлация, която е малко над депозитите и малко под кредитите. Така загубите от кредитната дейност, (които са приходи за банките), в идеалния случай, се разпределят поравно между депозанти и кредитополучатели. Иначе, ако лихвите по депозитите бяха положителни спрямо инфлацията, спестителите биха се превърнали в едни рентиери (лихвари), които биха живели на гърба на кредитополучателите. А така тази привилегия (да се печели от лихварство) е ограничена само до банкерите (по този начин им се плаща).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още