IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Това, че в България кредитите са по-скъпи, са градски легенди

Между банките няма картел за поддържане на високи лихви по кредитите, категоричен е банкерът

07:56 | 19.04.11 г. 75
Автор - снимка
Създател
<p>Левон Хампарцумян.<i> Снимка: Уникредит Булбанк</i></p>

Левон Хампарцумян. Снимка: Уникредит Булбанк

Левон Хампарцумян отхвърли спекулациите, че между банките в България има картел за поддържане на високи лихвени проценти по кредитите. „Картелно споразумение със сигурност няма, това беше проверявано от КЗК”, посочва председателят на Асоциацията на банките в България и председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк в интервю за БТА.

Банките имат различни акционери, различни търговски политики, различни възможности, а това, че лихвите у нас са по-високи в сравнение с други страни е градска легенда. Ние трябва да се сравняваме със страни като Румъния и Сърбия, където лихвите са по-високи, отколкото в България. Ако се сравняваме с Гърция, Гърция независимо че има икономически трудности, е 10 пъти по-голяма икономика от българската и е страна-член на еврозоната, обясни Хампарцумян.

Банките няма да се стремят да догонват инфлацията и да увеличават лихвите по депозитите, защото здравословното състояние за всяка икономика е доходността от депозити да е по-ниска от инфлацията.

Два конкурентни процеса в българската икономика ще покажат какво ще бъде движението на лихвените нива у нас през тази година, смята банкерът. От една страна подобряването на условията в българската икономика ще води до по-ниски лихви и увеличаване на конкуренцията между банките, а от друга страна се увеличава основната лихва в еврозоната и това може да доведе до леко поскъпване на кредита - с до половин - един процент.

Засега не е ясно кой от двата процеса ще надделее, но със сигурност за понижаването на лихвите по кредитите основен принос ще има съживяването на икономиката, коментира Левон Хампарцумян.

При икономически растеж веднага ще тръгне и процес по намаляване на лихвите. Колко бързо ще го усетим по джоба си и колко бързо ще тръгне този процес зависи от това, колко добре се развива българската икономика, посочи банкерът.

Ако се стремим изкуствено да поддържаме ниски цени, това ще означава, че относително обедняваме спрямо света. Усилията ни трябва да бъдат насочени към това да осигурим икономически растеж, който да догонва и надхвърля инфлацията, заяви Хампарцумян.

Това е по-добрият сценарий, отколкото да имаме изкуствено задържане на ниски цени и дори дефлация, намаляване на цените на фона на стагнираща икономика и инфлация в останалата част на света, отбеляза той.

Няма как да имаме лихви, които да дават положителна доходност спрямо инфлацията и евтини кредити, защото кой ще плати сметката по средата, коментира председателят на Асоциацията на банките в България.

Той каза, че банките имат интерес от относително ниски лихви по депозитите, стопанска активност, която през частично кредитиране и частично използване на капитала на предприемачите да доведе до нов продукт и благоденствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 0 rate down comment 0
Didkata
преди 13 години
Това са две различни неща. Поддържането на ликвидност по разплащателни сметки (за което говориш ти) е различно от дългосрочно спестяване (за което говоря аз).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
Didkata
преди 13 години
Опитвам се да ти обясня,че отрицателните реални лихви не стимулират спестяванията. Това го има във всеки учебник по икономика. Дали ще харчиш за жилища или за нещо друго е друг въпрос. Ако погледнем опростено, при ниски лихви по депозитите и относително високи лихви по кредитите, добавената стойност от увеличената консумация се обира от банките под формата на високи лихви по кредитите. Стимулира се чисто монетарния ръст на икономиката под форма на инфлация на активите, а увеличението на производителността остава на заден план. Това е интерес на финансовите посредници, но не е в интерес на обществото и субектите от реалната икономика. Затова ЕЦБ се стреми да поддържа ниска инфлация, при която има предвидимост и икономическият ръст идва от повишение на производителността. Затова и продължавам да твърдя, че изявленията на Хампи са единствено в интерес на банките, а освен това и лъже директно с измислени икономически теории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 0
Ratimid
преди 13 години
Това, което реално виждам е реализация на обезпечения по ипотеки, които не покриват и 50% от размера на дълга. Не трябва да се забравя и това, че от момента на просрочване на един кредит до момента на продажба на обезпечението минава много време, в което се трупат сериозни лихви, които могат да достигнат и 20% от първоначално одобрения размер на кредита. В момента практиката показва, че наистина има големи проблеми при събирането на ипотечните кредити. Като изключим имотите с добри локации, за останалите няма купувачи и при всяка следваща публична продан началната цена постоянно пада. Но ако имотът е наистина добър и си заслужава, то този кредит обикновено се плаща или длъжникът сам си продава имота на пазарни цени и погасява кредита. Това е реалността в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
В БГ жилищните кредити са повечето за между 50-80% финансиране. При положение, че спада на цените е около 25% и в предвид, че при усвояването се плащат едни сериозни такси 1,5%-3%. реално почти всички жилищни кредити са с обезпечение на 100%.В БГ проблем на банките са само фирмените кредити - умишлените фалити станаха толкова, чести че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 0
Ratimid
преди 13 години
"В БГ жилищен кредит (който си е перфектно обезпечен И застрахован)...." Не знам в България да има банка с перфектно обезпечени жилищни кредити. Тук не говоря за отделни кредити като изключения, а за ипотечните портфейли като цяло. Положението е доста по-сериозно отколкото изглежда. Оставям настрана каква е била банковата политика преди кризата, но сегашното положение е твърде неприятно. Стойността на обезпеченията няма нищо общо с тази, която е била преди няколко години при отпускане на кредита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Когато инфлацията е по-висока от банковите депозити, спестителите [..] харчат [...] Примерно купуват недвижими имоти [...] Така се създава и балона.----------------------Е, не - не се създават така балони. Поне не от опасните балони. Опасните балони се създават с кредити и висок ливъридж защото после тези кредити не могат да се върнат. ...И после, къде го има това по света - жилища да се купуват със спестявания? Аз си мислех, че банките тотално властват на този пазар и купуването на жилище, в 90-95% от случаите става с ипотечен кредит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
я да видим кое е градска легенда ....това че лихвите по ипотечни в Румъния са средно 6.81 %или че в Гърция са още по -ниски ....а в България отиват над 10 % това ли е градска легенда бе *** . за този с пълна сила важи поговорката- българинът кла българина както и турците не са го клали . съсипахте икономиката *** такава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 0
Ratimid
преди 13 години
"Няма такава икономическа теория, че лихвите по спестяванията са трябва да са по-ниски от инфлацията. Точно обратното, ако лихвите са по-ниски, няма стимул да се спестява, т.е. депозитите падат..."Нека обаче видим каква е действителността: за обикновения човек в България реалната инфлация е поскъпването на стоките и услугите от първа необходимост, което е в пъти повече от официалния обявен процент на НСИ, но това не само, че не е довело до отлив от депозиране, а напротив. Масовите депозити са до 5000 лв., което означава, че се правят именно от тези хора, а не от богата върхушка или виртуалната средна класа. Да, има разбира се много по-доходни, но и по-рискови инструменти, които масовия гражданин може да е чувал някога по телевизията, но от които няма и най-малка представа. Съществена причина хората да не рискуват с друг вид инвестиция е реалната опасност депозираната сума да се окаже спешно необходима за решаване на насъщни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
доколкото си е личен избор дали и какво да ползваш в тези банки----------------------Да, така гласи легендата - че е въпрос на личен избор. Обаче реалността е, че с действията си, банковата система оказва определено (и то какво!) влияние и въздействие върху пазара и икономиката. И дори и да не влезеш в кредитната система пак носиш последствия. Т.е. политиката е такава, че оказва натиск да влезеш и да станеш част от системата. С което в много голяма степен се предопределя и избора, който хората правят. Уж по своя воля. И трябва или много твърдост за да се противопоставиш (при което оставаш повече или по-малко изолиран) или добра организация и задружен отпор от повече хора (което някои се опитват да правят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
eбати смешната държава щом може някъв *** като *** арменец да излиза и да говори откровени лъжи най-нагло и безочливо и да стриже и да краде българина както си поиска . БЪЛГАРИНО *** СИ КАТО *** ЩОМ МОЖЕ ТАКИВА *** КАТО ТОЗИ ДА ТЕ СЪДИРАТ КОЖАТА И ДА СИ СМЕЯТ В ЛИЦЕТО И ДА СИ КАРАТ КЕФА КАТО НЕ ПРАВЯТ НИЩО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още