IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Това, че в България кредитите са по-скъпи, са градски легенди

Между банките няма картел за поддържане на високи лихви по кредитите, категоричен е банкерът

07:56 | 19.04.11 г. 75
Автор - снимка
Създател
<p>Левон Хампарцумян.<i> Снимка: Уникредит Булбанк</i></p>

Левон Хампарцумян. Снимка: Уникредит Булбанк

Левон Хампарцумян отхвърли спекулациите, че между банките в България има картел за поддържане на високи лихвени проценти по кредитите. „Картелно споразумение със сигурност няма, това беше проверявано от КЗК”, посочва председателят на Асоциацията на банките в България и председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк в интервю за БТА.

Банките имат различни акционери, различни търговски политики, различни възможности, а това, че лихвите у нас са по-високи в сравнение с други страни е градска легенда. Ние трябва да се сравняваме със страни като Румъния и Сърбия, където лихвите са по-високи, отколкото в България. Ако се сравняваме с Гърция, Гърция независимо че има икономически трудности, е 10 пъти по-голяма икономика от българската и е страна-член на еврозоната, обясни Хампарцумян.

Банките няма да се стремят да догонват инфлацията и да увеличават лихвите по депозитите, защото здравословното състояние за всяка икономика е доходността от депозити да е по-ниска от инфлацията.

Два конкурентни процеса в българската икономика ще покажат какво ще бъде движението на лихвените нива у нас през тази година, смята банкерът. От една страна подобряването на условията в българската икономика ще води до по-ниски лихви и увеличаване на конкуренцията между банките, а от друга страна се увеличава основната лихва в еврозоната и това може да доведе до леко поскъпване на кредита - с до половин - един процент.

Засега не е ясно кой от двата процеса ще надделее, но със сигурност за понижаването на лихвите по кредитите основен принос ще има съживяването на икономиката, коментира Левон Хампарцумян.

При икономически растеж веднага ще тръгне и процес по намаляване на лихвите. Колко бързо ще го усетим по джоба си и колко бързо ще тръгне този процес зависи от това, колко добре се развива българската икономика, посочи банкерът.

Ако се стремим изкуствено да поддържаме ниски цени, това ще означава, че относително обедняваме спрямо света. Усилията ни трябва да бъдат насочени към това да осигурим икономически растеж, който да догонва и надхвърля инфлацията, заяви Хампарцумян.

Това е по-добрият сценарий, отколкото да имаме изкуствено задържане на ниски цени и дори дефлация, намаляване на цените на фона на стагнираща икономика и инфлация в останалата част на света, отбеляза той.

Няма как да имаме лихви, които да дават положителна доходност спрямо инфлацията и евтини кредити, защото кой ще плати сметката по средата, коментира председателят на Асоциацията на банките в България.

Той каза, че банките имат интерес от относително ниски лихви по депозитите, стопанска активност, която през частично кредитиране и частично използване на капитала на предприемачите да доведе до нов продукт и благоденствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 0
Didkata
преди 13 години
Погледни лихвите на Булбанк, имат един два депозита на 5%, и то дългосрочни, мин 12 месеца. Предполагам си наясно, че лихвите ще вървят нагоре, така че може би не е най-удачно точно сега да правиш дълги депозити? 8% лихва по ипотечен кредит, сметни го с всичките такси, и ще ти излезе 10%+. За овърдрафти към по-малки фирми да не говорим - там са 10% и нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
Didkata
преди 13 години
И защо да е оптимално? За да се помпа инфлацията, като караш спестителите и банките да инвестират в рискови проекти, за да защитят стойността на богатството си ли??? Глупости са това, и тъжното е, че шеф на БГ банка не само дрънка глупости, ами стимулира хората да не спестяват.Здравословният икономически растеж се постига със спестявания, не със харчене на кредити. Ще съм ти признателна да ми посочиш икономическата теория, която поддържаш. http://***.investor.bg/news/article/112575/91.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Да, а това е баси абсурда - юрибор + 7% о.О?! И кво, банката взима на юрибор до юрибор + 2% и печели директно 5%?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
О да бе, сигурно ... а таксите за "обслужване" и всички други начини да те цоцат, дето уж не са лихви, ама кой знае защо ги събират върху неизплатената главница? В БГ жилищен кредит (който си е перфектно обезпечен И застрахован) под 9% няма, освен ако не закопаш половината си роднини като поръчители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Относно коментара 28Глупости!!! Старите кредити са много далеч от тези 8%. Новите да! Но там е заложен същия ***-капан (да ме простят ***)Дават на ОЛП или юрибор + надбавка. Това, че тези два показатела в момента правят под 8% не значи, че след 2 години няма да прави 12%. За справка - прегледайте историята на юрибора и ОЛП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Няма такава икономическа теория, че лихвите по спестяванията са трябва да са по-ниски от инфлацията. ----------------------------Има, има! И теория и практика. Оптималното е лихвите по депозитите да са малко по-ниски от инфлацията, а лихвите по кредитите малко по-високи. Разликата остава в банките като разход за дейността им, но и за покриване на лошите кредити (между другото, така системата гарантира и самото съществуване на банковия бизнес). Това е в основата на днешния кредитен капитализъм. Но за утре се обсъждат и други, доста различни варианти. Като например, да няма инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Ми май повечето банки така правят, а? И на мен ми обещаха лихва от 7% но някак си ми станала 8,72%. Няма да казвам кои пощальони го направиха това. Да не говорим лихвите им по кредитите в лева колко са. Случил си на банка, евала. И ако мислиш че 12% са много отвори им сайта и пак говори. А за бизнеса не говоря за кредитите а депозитите. Съжалявам че не си ме разбрал. "Хората предпочитат да си дъжат парите на депозит, а не да ги инвестират". Това имах предвид. А липсата на евтин кредит за бизнеса си е сериозен проблем, каквото и щеш да ми говориш. И не съм казал че не съм сългасен с теб. От части съм несъгласен. По-големите части... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 3
Lazy
преди 13 години
Абе хора, вие като че не сте оттук. Сега, за Уникредит незнам, не съм им клиент, но влоговете са около 5% а кредитите (ипотечни) са на около 8% (даже под) хайде да не поствам линкове към банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 3
Lazy
преди 13 години
И пак:12% по ипотечен кредит са точно градски легенди. През цялото време на кризата, лихвата ми по ипотечен кредит в лева се промени от 7.2 на 7.5 % и в момента се отпускат кредити на тези нива. Ама в твоята банка сигурно са ти ОБЕЩАЛИ ниски лихви нали? Ето за това говоря, лъжат ви с ниските лихви.За 700 и 1100 евро.. пак отговарям - ами такава ти е банката. В моята не беше така. И изобщо, всичко което казваш само подкрепя моята позиция. А който те е излъгал че бизнес се прави с кредити, прати му много здраве от мен, особено пък в БГ със "силно пазарната" среда "високо иновативните" научни постижения и "силно развития" фондов пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
Didkata
преди 13 години
За да се направи ясно сравнение, трябва да се сравни възвръщаемостта на собствения капитал на банките в Гърция, България, Франция... Грубо сметнато, при лихви по депозитите от 2% и по кредитите от 10%, нетния марж на Булбанк трябва да е 8%. Дали Уникредито прави 8% в Италия? Или в Австрия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още